1400 gyereket bántalmaztak szexuálisan Rotherhamban

Egy a városi tanács megbízásából készült vizsgálat szerint az angliai Rotherhamben 1997 és 2013 között körülbelül 1400 gyerek vált szexuális erőszak áldozatává.

Egy a rotherhami városi tanács megbízásából készült vizsgálat szerint 1997 és 2013 között mintegy 1400 gyereket bántalmaztak szexuálisan az angliai városban. 

Az Alexis Jay, független szakértő, a skót kormány volt szociálisügyi főtanácsadója által készített jelentés fényt derített arra, hogy a gyerekek egyharmada szerepelt a helyi gyermekvédő szervezetek nyilvántartásában, az ügyek mégis rejtve maradtak előttük, és a rendőrség sem tudott semmiről.

"Volt rá példa, hogy egy gyereket benzinnel locsoltak le, majd megfenyegették, hogy ha ellenáll, felgyújtják. Másokat fegyverrel kényszerítettek, hogy végignézzék, ahogy másokat brutálisan megerőszakolnak, és azzal rémisztgették őket, hogy ha elmondják valakinek a történteket, ők lesznek a következők, akikkel ezt teszik. 11 éves lányok váltak csoportos nemi erőszak áldozatává" – írja a beveztésben a szerző, aki miután alaposan átolvasta a vonatkozó jegyzőkönyveket, jelentéseket és ügyiratokat, több száz áldozattal beszélgetett személyesen.

A jelentés szerint a tettesek jelentős többségét az áldozatok ázsiaiként írták le, ám ezzel senki sem foglalkozott. Többen azért féltek a tettes etnikai hovatartozásának azonosításától, mert attól tartottak, hogy rasszistának bélyegzik őket, mások úgy emlékeztek, hogy egyértelmű utasítást kaptak vezetőjüktől, hogy ezt ne említsék.

Jay megjegyzi, hogy a dél-yorkshire-i rendőrség sok áldozatot megvetően kezelt, és hogy a városvezetés, a rendőrség, és a gyerekvédelemben dolgozók együttes hibájának eredménye, hogy ennyi gyereket bántalmazhattak.

A jelentésből az is kiderül, hogy több kiskorú szülei – hatósági fellépés hiányában – megpróbálták önmaguk kiszabadítani gyermekeiket, akiket fogva tartottak, ám végül a rendőrség őket tartóztatta le – írja a Daily Mail. Többen próbáltak segítséget kérni, 2002 és 2006 között három feljelentés is érkezett a helyi tanácshoz, a helyhatóság egyszerűen nem hitte el az abban foglaltakat, ezért nem indított eljárást. Több iskola is jelezte a hatóságoknak, hogy az intézmény előtt gyanús autók és taxik szedik fel a 11, 12 és 13 éves gyerekeket, ám nem történt semmi. Jay a gyerekekkel való beszélgetések során megtudta, hogy a gyerekeket különböző ajándékokkal, például új mobiltelefonnal, később pedig alkohollal és drogokkal csalták magukhoz az elkövetők.

Néhány áldozat máig azt állítja, hogy nem bántották, nem történt erőszak. Alexis Jay úgy véli, a gyerekek többsége sérült, az erőszaktevők olyan áldozatokat választottak, akiknek gondjaik voltak otthon: szüleik elváltak, vagy alkohol- vagy drogfüggők, és sok esetben kiderült, hogy az áldozatokat kisebb korukban saját szüleik bántalmazták.

A városi tanácsot vezető Roger Stone azt nyilatkozta, otromba kollektív hiba történt és azonnali hatállyal lemondott. Martin Kimber a tanács operatív vezetője kijelentette, hogy a tanácsban ettől függetlenül nem indítanak eljárást.

Nincs vége a bűncselekmény-sorozatnak

Rotherhamben 2010-ben öt férfit börtönbüntetésre ítéltek gyermekkorú lányok elleni szexuális bűncselekményekért. Umar Razaq, Adil Hussain, Razwan Razaq, Zafran Ramzan és Mohsin Khan pakisztáni származásúak, akik áldozataikat játszótereken és parkokban cserkészték be. Ajándékokkal halmozták el őket, bemutatták őket a barátaiknak, míg a végül a négy lányt a rendőrség szabadította ki a bűnbanda karmai közül.

Nagy-Britanniában az utóbbi időszakban sorra derül fény súlyosabbnál súlyosabb pedofil bűncselekményekre, amelyeket az elmúlt évtizedekben követtek el, és a vádlottak között számos ismert és befolyásos közéleti személyiség is szerepel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.