12 év börtönre ítélték a belga iszlamista szervezet vezetőjét

Elítélték szerdán Fouad Belkacemet, az egyik ismert belga iszlamista szervezet, a Sharia4Belgium vezetőjét Antwerpenben.

„Nyilvánvaló, hogy Belkacem fiatalokat készített fel fizikailag és lekileg is a harcra” - jegyezte meg Luc Potargent bíró. Noha a 32 éves férfi nem harcolt Szíriában, ő volt a szervezet mozgatórugója. Az ügyészség 15 évet kért, végül a bíró 12 év börtönbüntetésre ítélte. Belkacem nem volt hajlandó felállni az ítélethirdetéskor, ám a kögötte ülő két rendőr felszólítására végül egy nagy sóhaj kíséretében eleget tett a bíró  felszólításnak.

Jejoen Bontinck, a csoport másik tagja megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel - írja a BBC. A mindössze 20 éves fiatalembert a saját apja vitte vissza Belgiumba Szíriából, hogy hazájában állítsák bíróság elé, de a perben végül az vád tanújaként jelent meg a tárgyalóteremben. A riportereknek azt mondta,  nem csak gyanúsított, hanem a Sharia4Belgium „csábításának” áldozata is.

Január 15-én több városban is lecsaptak a belga hatóságok a dzsihadistákra.

A kelet-belgiumi Verviers-ben, a német határ közelében két ember életét vesztette, többeket pedig őrizetbe vettek. A Szíriából visszétérő dzsihádisták egy rendőrőrs elleni támadásra készültek.

Szíriában körülbelül 350 belga állampolgár harcol a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam oldalán, akiknek 10 százaléka kötődik a belga iszlamista szervezethez, a Sharia4Belgiumhoz.  

Szeptemberben 46 személy ellen emeltek vádat terrorszervezetben való szerepvállalás, fiatalok radikalizálása és Szíriába küldése miatt, ám a bíróságon csak heten jelentek meg. A feltevések szerint a többiek Szíriában lehetnek vagy már halottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.