dailykohn

dailykohn

Villámcsődület - a nemzet utolsó esélye

Frissítve: többek szerint nem fut a beillesztett video (nekem fut). Itt a link http://www.noltv.hu/video/1971.html Tegnap a malacflúról írtam...

Frissítve: többek szerint nem fut a beillesztett video (nekem fut). Itt a link http://www.noltv.hu/video/1971.html

Tegnap a malacflúról írtam, de ma sokkal jobb témám van. Tegnap a disznók járványos influenzájáról elmélkedtem, azzal a címmel, hogy az - a sertésinfluenza - talán a bal utsó esélye, miközben tudom, hogy 1 frászt. (Bár az a bohócparádé, amit a Fidex ma a parlamentben ez ügyben előadott, meg amit a Heti Théma c. hecclap legújabb számában a thémában művel, azt mondatja velem, hogy talán nem is olyan légből kapott tegnapi agymenésem.)  

Ma viszont halál komolyan azt mondom, hogy az a track, amit a számomra tök ismeretlen budapesti fiatalok kreáltak (alkottak), szóval a 4K, a Negyedik Köztársaság mp3 villámcsődület (eredeti, angol nevén: flash mob) lehet a  politikai osztály (?) által közel hülyének nézett  - de előbb kifárasztott, kifosztott, megnyomorított, elkeserített, elidegenített (megfelelő aláhúzandó) - népség menekülési útja és megmenekülésének, önmaga felszabadításának eséje (tudom, hogy ly-nal írlyák, te ökör)

A villámcsődület, a Wikipédia - sajnos még mindig eléggé szegényes - magyar szekciója szerint  "...emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. A villámcsődület viszonylag új jelenség, az első 2003 májusában volt New York Cityben. Célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása. Bár a villámcsődületnek nincs politikai célja vagy színezete, a média olykor tévesen politikai demonstrációkra is használja a flash mob megnevezést."

A wiki utolsó mondata, persze hülyeség, a villámcsődület lehet nagyon is politikai töltetű, célú és hordozhat masszív politikai üzenetet, mint azt az alábbi felvételek mutatják.

Ha pedig  a politikai cét, töltetet, üzenetet jól választották meg, akkor az többszörösen is alkotó erejű: a villámcsődület résztvevőiben kohéziós erőt termel és a közösségi alkotás sikerélményével ajándékozza meg őket, a villámcsődületen kívül lévőket pedig - előbb-utóbb - elgondolkodtatja: a passzív szemlélőt (a járókelőt), a célszemélyeket, főleg pedig azokat a társadalmi szereplőket, akikhez a villámcsődület KIHÍVÁST INTÉZ. 

A NOLTV-n megörökített budapesti mp3 villámcsődület telitalálat volt. A McDonald's üzemeltetőit nemcsak elgondolkodtatta, még mielőtt egyáltalán sor került volna rá, de cselekvésre is késztette - mit nem adnék, ha megtudhatnám, hogy mekkora prémiumot kap a McDonald's érintett üzletének vezetője az ÁRAMSZÜNETért. 

A parlamenti képviselőket nyilván hidegen hagyta a dolog: ők tökéletesen érzéketlenek az olyan finomságokra, mint amilyenekkel a csődület szervezői operálnak - nem hiszem, hogy ötnél többen lehetnek, akiknél leesik a tantusz: ma még csak (értéktelen) pénzt vetettek eléjük "választóik", mint disznók elé a korpát, holnap azonban ... Hát éppen ez az: nem tudhatják, hogy mit hoz a holnap, a következő villámcsődület...a 4K.

Egy utolsó megjegyzés: a film kétharmadánál feltűnik majd egy, a képviselői irodaházat oroszlánként "őrző" rendőrnő, aki mutatóujját kivont kardként használva mellbe böki az egyik villámcsődültet, és azt sziszegi, hogy "bűncselekményt követ el".

Sajnálom szegényt, hogy nem vette észre magát, hogy nem érezte: ez egy rossz reakció, egy téves mozdulat, egy felesleges, buta mondat volt. Sokkal jobban illene hozzá is - persze nem egyenruhában - az mp3-lejátszó.

2009.11.02 22:11

Ajánlott cikkek

Blogger


izsak

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.