dailykohn

dailykohn

Titkos felvételek a kínai kulturális forradalom zenei aspektusairól

Kalandos úton sikerült egy nemzetközi dokumentumfilmes csoport tagjainak, gyakran életük kockáztatásával leforgatni, majd több ellenséges ország...

Kalandos úton sikerült egy nemzetközi dokumentumfilmes csoport tagjainak, gyakran életük kockáztatásával leforgatni, majd több ellenséges ország - a Szovjetunió, Észak-Korea, Vietnam, a Vörös Khmerek uralta Kambodzsa valamint VSZ- és KGST-államok - érintésével és a releváns határőrizeti szervek és titkosszolgálatok trükkös, ám szintén nem kockázatmentes kijátszásával a szabad világ területére csempészni az itt bemutatott rendkívüli felvételt. Állítólag.

A film évtizedekig hevert egy londoni ház padlásán, és nemrég került elő, amikor az épület új tulajdonost kapott. Az alkotással együtt előkerült egy napló is, amely részletesen dokumentálja a film elkészítésének és Európába juttatásának kalandos útját, és arra is fényt derít, hogy az angolszász titkosszolgálatok, megmagyarázhatatlan indokok alapján megtiltották a felvétel nyilvános bemutatását. Állítólag.

Anélkül, hogy ítészkedni akarnánk, annyit megkockáztathatunk, hogy a tartalom és a forma dialektikus egységére - a többi között Mao marxista-leninista útmutatásai alapján - joggal nagy súlyt fektető kínai művészek, bár minden kétséget kizáróan a kort megelőzve és a burzsoá világ dekadens teljesítményét megszégyenítve forognak, zenei produkciójuk, különösen ami az összhangzattan alapjait illeti, hagy némi kívánnivalót maga után. Elemzők szerint.

Mindazonáltal a zene a kulturális forradalom Kínájában is mindenkié volt, nem pedig egy szűk, mások kizsákmányolásán meggazdagodott elité. Húzták alá.

Az a véletlen műve, hogy pont most, karácsonykor jutott el a dailykohn redakciójába. De nem panaszkodunk. Tudtuk meg.

U.i.: Egy pár mákospalacsinta a jutalma annak, aki hiteles fordítást juttat el a dailykohn szerkesztőségébe - izsakp@yahoo.com - a felvételen látható színpad-felirat szövegéről.

2009.12.26 22:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.