dailykohn

dailykohn

Michnik beszól Orbánnak: Lukasenko útjára viszi Magyarországot

Az alábbi szöveg a Világtudomány c. honlapon jelent meg; gondolom, nem zavarja a szerkesztőit, hogy egy az egyben átveszem. "Magyar barátainkhoz...

Az alábbi szöveg a Világtudomány c. honlapon jelent meg; gondolom, nem zavarja a szerkesztőit, hogy egy az egyben átveszem.

"Magyar barátainkhoz - Do przyjaciół Węgrów

Adam Michnik, történész, esszéista, politikai újságíró, Lengyelország vezető napilapja, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője. 1968 és 1989 között a lengyelországi földalatti demokratikus ellenzék egyik vezető személyisége volt. Sokszor ült börtönben, harcolva a szabadságért. Most úgy látja, hogy Magyarország Lukasenko Fehéroroszországának útjára lép.

Michnik így kezdte cikkét: ''Podstawą naszego systemu jest opinia publiczna, najważniejszym zadaniem jest to prawo utrzymać. Gdyby ode mnie zależała decyzja, czy lepiej mieć rząd bez prasy informacyjnej, czy prasę bez rządu, nie wahałbym opowiedzieć się za drugą ewentualnością''.

„Rendszerünk alapja a köz véleménye, és a legfontosabb feladat ennek fenntartása. Ha tőlem függne a döntés, hogy kormányunk legyen sajtó nélkül, vagy újságjaink kormány nélkül, akkor nem haboznék a második megoldást választani”.

Angol eredetiben: "were it left to me to decide whether we should have a government without newspapers or newspapers without a government, I should not hesitate a moment to prefer the latter".

Michnik azt írja, nem gondolta, hogy emlékeztetnie kell Orbán Viktort arra, mit mondott Thomas Jefferson, az amerikai demokrácia egyik atyja. Orbán a magyar demokratikus ellenzék egyik aktivistája volt, és a szabadságért harcolt. Miniszterelnökként törvénnyel zúzza szét a szabadságot, szájkosarat téve a független sajtóra.

Nie sądziłem, że będę musiał przypominać Viktorowi Orbánowi te słynne zdania Thomasa Jeffersona, jednego z ojców demokracji amerykańskiej.
Orbán był działaczem węgierskiej opozycji demokratycznej, która walczyła o wolność. Dziś jako premier dławi tę wolność ustawą, która nakłada kaganiec na niezależne media.

Michnik most úgy látja, hogy Magyarország Lukasenko Fehéroroszországának útjára lép. A szájkosártörvények mindenhol megsemmisítik a demokráciát, jogfosztottá teszik a társadalmat. Michnik arra is emlékeztet, hogy Lengyelországban két év után piros lapot kaptak a választóktól a hasonló politikát folytatók, és Michnik azt kívánja, hogy hasonló sorsra jusson a mostani magyar kormány is.

Węgry Orbána wkraczają na drogę Białorusi Łukaszenki. Zawsze i wszędzie ustawy kagańcowe - jakkolwiek uzasadniane - godzą w państwo prawa, niszczą demokrację, deprawują społeczeństwo.
W
Polsce, za rządów egzotycznej koalicji IV RP, obserwowaliśmy uparte akcje przeciw niezależnym mediom, psucie państwa prawa i zastraszanie społeczeństwa. Po dwóch latach miłośnicy tej polityki dostali od Polaków czerwoną kartkę. Życzymy węgierskim przyjaciołom, by taki sam los spotkał ich obecny rząd.

Forrás: Gazeta Wyborcza


2010.12.21 21:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.