dailykohn

dailykohn

Madoff

Szerintem ez az év tréfája. A Madoff-sztori. A papa odaszól a hülye kölkeinek, hogy fiúk, ugorjatok már fel hozzám este, egy kis dumára....

Szerintem ez az év tréfája. A Madoff-sztori.

A papa odaszól a hülye kölkeinek, hogy fiúk, ugorjatok már fel hozzám este, egy kis dumára. Megiszunk egy-két whiskyt, aztán mondok valami fontosat az örökségetekről. 

Na a srácok beindulnak, elvégre nem akárkiről van szó. Az apuka, Bernard Madoff az Egyesült Államok egyik legsikeresebb befektetési guruja, (legalább is ekként tartották számon - egészen a múlt hét közepéig, amikor is a fent vázolt családi összejövetelre sor nem került, de ne rohanjunk előre), és ennek megfelelő súlyú örökség hátrahagyását lehet feltételezni róla. Lehetne. A Madoff-kölkök osztanak, szoroznak, pillanatok alatt elköltik egy részét annak, amit a papa izzadságos munkával az évtizedek alatt összehozott. Tanácsadásba is bele lehet izzadni. Alig várják már az estét. Aztán eljön. Ők betoppannak a papa lakosztályába, amely a NYT híre szerint egy egész emeletet elfoglal New York legdrágább negyedében. 

A papa tölt, 24 éves skót whiskyt, amit már nem is annak neveznek, az árát aranyárban mérik, de finom is. Jéggel, egy kis forrásvízzel. A fiúk is tudnak élni, nemcsak a 70 éves papa. 

Az öreg Bernard, nem kerülgeti a forró kását, nem beszél mellé:

- Srácok, egészségetekre. Szükségetek lesz rá. Meg, azt hiszem, nekem is. 

- ...csak nem vagy..., nincs valami baj? kérdezi az egyik, az ifjabb Madoff-fiú.

- Ugyan már. Tök jól vagyok. Csak pénz az  nincs. Soha nem is volt. Blöff volt az egész. Ponzi. Értitek?!

****************

De most komolyan, ugye ha valaki elmesél egy ilyen viccet, hogy a milliárdos papa bejelenti a kölkeinek, hogy nem örökölnek egy árva buznáykot sem, mert, hogy el let verve a pénz - akkor nem röhög senki. Hülye vicc, mondjátok. És igazatok van. De így! Hogy megtörtént. Így már tréfás. 

Egy blogban olvasom, hogy saccolgatják "szakírók", hoy mennyit kaphat a Bernard, aki állítólag 50 milliárd dollárral zsugázott. Olyan 23-25 évet rebesgetnek, és igazságtalanul soknak tartják, mert egy terrorista vagy egy maffiózó vagy egy kábitószerkereskedő nagyhal is kb ennyit kaphat, ha rendes védője van.  Én sem lenneék túl szigorú valakivel, akinek ilyen jó humorérzéke van.

- Jó napot, Mr. Madoff, jöttem a pénzemért. 

- Na és mennyiről lenne szó, Mr. Hogyishívják? 

- Nagyjából 500 millió dollárról, amit magára bíztam, hogy fektesse be.

- Á, igen, már emlékszem. És én be is fektettem. De, képzelje, pechünk volt és elúszott az egész.

- Mi az,í hogy elúszot?

- Nincs, kész, vége, elpárolgott,hamuvá és porrá vált, felszívódott.

- Na de hát, ez volt minden vagyonom. 

- Most már könnyű okosnak lenni, de azt gondolom, hogy rossz stratégiát választott, Mr. Hogyishívják. Én soha nem tennék mindent egy lapra. Megosztani a kockázatot - az a célravezető megoldás. 

2008.12.17 23:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.