dailykohn

dailykohn

Új elem a médiaalkotmányban

Megszűnik a Szólás szabadsága, az Este, a reggel, általában a napszakok,  elküldik a köztévéből Nyika kivételével az aktuális politikai...

Megszűnik a Szólás szabadsága, az Este, a reggel, általában a napszakok,  elküldik a köztévéből Nyika kivételével az aktuális politikai műsorok valamennyi szerkesztőjét és műsorvezetőjét, helyüket köztisztasági dolgozók és konzervatív pártszóvivők veszik át, de nem lesznek műsoraik, viszont minden este - vasárnap és nyáron, valamint nemzetközi sportesemények idején is - találkozhatnak a nézők a kormány valamelyik tagjával, aki válaszol a Műsorvezető kérdéseire.

A Média.most c. szakportál robbantotta a hírt, miszerint a Ro-Cse-Pa kódnéven futó alternatív médiatörvénytervezet eddig nem publikált melléklete részletesen vázolja az új műsorstruktúra központi elemének tekintett közérdekű tájékoztatási programot.

"A szavazófülkékben lezajlott forradalom és szabadságharc hősei méltó felvilágosítást, a korszerű médiairodalomban infotainmentnek nevezett szórakoztató tájékoztatást érdemelnek, ezért haladéktalanul Tárgyalásokat kell kezdeni a 'Legyen Ön is Milliomos' c. népszerű kvízműsor licenctulajdonosaival a jogok megvásárlásáról" - áll a tervezetben, amelyből kitűnik, már leszerződtették a leendő műsor  vezetőjét, aki nem más, mint a JobbTV-ből és a Fidex szabadtéri tömegrendezvényeiről ismert népszerű és verzatil Fülöp. A Fidex médiastratégái egy kicsit átalakítanák, engedéllyel az eredeti kvízműsort. A címe pl. Nesze még egy millió-ra módosul, s minden kérdésre csak egy lehetséges válasz lesz, az viszont elhangzása pillanatában látható is lesz a versenyző számára. A kérdéseket Fülöp teszi fel, előre meghatározott módon és sorrendben, de a válaszadásra kellő időt hagynak a vendégnek.

A kvízkérdéseket a MéH kommunikációs stábja állítja össze, de bevonják, agytrösztként a kormány médiatanácsadó cégeit is. Előfordulhat, hogy a kormányfő javasol kérdést, a közt leginkább érdeklő témakörökben. Ennyiben a műsor interaktív lesz.

Egyelőre 365 adás terve készült el, 365 x 12 kérdéssel, és a pénzügyminisztérium, a költségvetési szükségalapból már el is különítette a 365 millió forint nyereményalapot. Tudni véli a hírportál azt is, hogy az OrszágVezető hetente legalább egy alkalommal a kamerák elé ül, hogy állja Fülöp kérdéseinek záporát, ill, hogy felvegye a  megérdemelt adómentes nyereményt (min. évi 52 millió forint, ha nem vét hibát az OV).

A közönség soraiban a parlamenti kétharmadot megszemélyesítő képviselők ülnek majd, ellenzékieket nem hívnak meg a műsorba, legfeljebb olykor-olykor a Jobbpárt valamely prominensét, amikor pl. az ő politikai profiljukba vágó kérdés hangzik el. Egy ilyen tervezett kérdés is a hírportál birtokába jutott. Így hangzik: "Volt-e Ön gyerekkorában zsidó, cigány vagy homokos?"

A tervezők nem bíznak semmit a véletlenre. A közismerten pártsemleges Metszőpont közvéleménykutató a MéH megbízásából megszondázta a 11-99 év közötti tévénézők egy reprezentatív mintáját, s a válaszadók valamivel több, mint kétharmada lelkesedett a műsorötletért. Néhányuk Fülöp helyett szívesebben venné, ha Vágó István vezetné a műsort, de a már idézett hírportál szerint a liberális nézeteket valló műsorvezető elhárította a felkérést. Vitray neve is szóba került, ő viszont ahhoz ragaszkodott volna, hogy ha már ismerik a versenyzők a kérdéseket és a válaszokat, akkor legalább a játék izgalma kedvéért legyen kérdésenként legalább két válasz-opció. Ezt a kormány részéről hárították.

Meghagyják a nehéz kérdések esetén a három segítségkérési lehetőséget, de itt is lesz némi változás. A közönségszavazatokat egy számítógépes program szimulálja majd, amely minden esetben kétharmados eredményt produkál. A válaszlehetőségek felezése nem releváns, ezért helyette az elbizonytalanodó  versenyző egy száz százalékosan irreleváns válaszopciót láthat majd a képernyőn. Ha netán mégis azt választja, elbukja a nyereményt, de másnap újrázhat. Ezt a lehetőséget a játék izgalmi fokának fenntartása szükségességével indokolják a tervezet készítői. Lehet majd telefonon is segítséget kérni - Schmitt Páltól, az emberek emberétől, aki természetesen szintén előre megismerkedhet majd az összes kérdéssel és válasszal. Amennyiben az OrszágVezető kér segítséget, a forgatókönyv szerint Schmittnek azt kell mondania: Természetesen jól gondolod, Viktor. Tervbe vették, hogy ezt a közméltóságos összjátékot néhány tréningen gyakorolni fogja a két állami vezető.

Vallási, erkölcsi és valláserkölcsi kérdéseket csak Kádenpés politikus kaphat, ezeket Tömjén Zsolt OVH állítja össze és válaszolja is meg.

A kiegyensúlyozottság jegyében egy évben egy alkalommal az ellenzéké lesz a kvízműsor stúdiója, de a műsorvezetőn kívül mindenről maguknak kell gondoskodniuk: a közönségről, a kérdésekről, a válaszokról és a villanyról is. Fülöpöt erre az alkalomra külön instrukciókkal látják el, de azt már eldöntötték, hogy minden alkalommal azzal kell indítania, hogy rákérdez, milyen jótékonysági célra szándékozik fordítani a versenyző az esetleges nyereményt, s fő feladata az lesz, idézem: "hozza zavarba a versenyzőt közbekérdezésekkel".

A műsor egyébként esténként nyolc órakor kezdődik majd és addig tart, amíg a vendég meg nem válaszolta az összes kérdést. Előfordulhat, hogy egy-egy adás az éjszakai órákba is belenyúlhat - ismerték el a MéH-ben.

Izgatottan várom a műsorfolyamot.


2010.07.01 02:07

Ajánlott cikkek

Blogger


izsak

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.