dailykohn

dailykohn

Fenntartható esküvő

...van ilyen. A fenntarthatóság a korszerű emberek egyik leggyakrabban használt hívószava. Itthon is egyre többen vannak ezen a tracken. Persze...

...van ilyen. A fenntarthatóság a korszerű emberek egyik leggyakrabban használt hívószava. Itthon is egyre többen vannak ezen a tracken. Persze nem annyira, mint pl. Svédországban, amely a fenntarthatóság gondolatának egyik bölcsője.

Nem csoda, hogy onnan jött az ötlet.

Aki olvassa a bulvárlapokat, tudja, hogy Svédország nagy esemény előtt áll: most szombaton, június 19-én férjhez megy Victoria hercegnő.

 

 

Victoria koronahercegnő és Daniel Westling személyi tréner esküvői ceremóniáját a stockholmi Storkyrkan templomban tartják. Ez ugyan nem a fenntarthatóság jegyében történik, de egy svéd blogger, aki egy egész blogot ennek a témának szentel, ebből az alkalomból számol be róla, hogy amúgy Svédországban divatba jött a fenntartható esküvő, sőt léteznek olyan lagziszervező vállalkozások, amelyek kifejezetten az ilyen esküvőkre specializálódtak.

Az ökoesküvők úgy kezdődnek, hogy már a meghívó sem a szokásos, hanem újrahasznosított papírból készült, és a borítékban elhelyeznek egy pár virágmagot, amit elültethet a címzett. Az ökoesküvői tanácsadók segítik az ifjú párokat, hogy úgy szervezzék meg a nagy eseményt, hogy az a legkisebb kárt okozza a természeti környezetben és a legtöbb hasznot hajtsa a fenntarthatóság szempontjából.

- válaszanak olyan szolgáltatókat, akik számára minden a környezetvédelem védelme, mind az etikus gazdálkodás fontos szempont tevékenységük teljes folyamatában;

- kizárólag az idényre jellemző élelmiszert, virágot rendeljenek;

- ösztökéljék a vendégeket, hogy tudatos fogyasztóként viselkedjenek: társuljanak egymással, hogy kevés autóra legyen szükség a lakodalmi menethez, válasszanak fenntartható ajándékokat, vagy az ajándékra szánt pénzt ajánlják fel valamilyen jó célra;

- kölcsönözzék, ne vásároljanak új ruhákat, terítőket, evőeszközöket, dekorációt az esküvőre;

- ha lehetséges, használt dolgokat vegyenek, és ha mégis újat vesznek, gondoljanak rá, hogy az később is hasznosítható legyen a háztartásban.

Csupa okos gondolat. Csupán arról nem ír a blogger, hogy van-e tippjük az ökoesküvői tanácsadóknak a házasság fenntarthatóságának kihívásaira. Nekem volna, elvégre 35.  éve élek boldog házasságban, de hát azok nem ökotippek.

2010.06.17 23:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.