dailykohn

dailykohn

Balszájból jobb a populizmo?

Olvasom a NOL-on az MTI/OS útján kiadott MSZP-közleményt, Török Zsolt pártszóvivő hétvégi munkájának gyümölcsét, amely ugyanarra az észjárásra...

Olvasom a NOL-on az MTI/OS útján kiadott MSZP-közleményt, Török Zsolt pártszóvivő hétvégi munkájának gyümölcsét, amely ugyanarra az észjárásra vall, amellyel Orbán operált ellenzékben.

Török Zsolt persze nem Orbán, nem is lesz soha az, amivel nem azt akarom mondani, hogy nem viheti sokra. Dehogyis nem.

Hanem az észjárás: reggeltől estig leleplezni, lejáratni, leszólni a másik oldal prominenseit, kimutatni, bemutatni, rámutatni, lehetőleg rövid, pattogós, blikkfangos címeket használni, szart szappannal és szalámival keverni, a zemberek nyelvét használni, tükröt állítani, majd felszólítani.Ez a közlemény jól sikerült.

Gondolom, jó sokan veregetik Török szóvivő et. széles vállát; "Zsoltikám, baszki, hát ez kurvajó lett", "és még azt a segg gonosz B-t is hogy nyakon csípted, nagy vagy komám!"


És hát bizony ez hat. Ez jut el a néphez, akkor is, ha látszik, működik a médiagleichschaltoló: b...tak saját hírt szerkeszteni az ellenzéki szóvivő közleményéből (nem néztem utána, de gondolom, sajtótájékoztatón is elővezette ezt a Rokonok & Úri muri vakert).


Az interneten percek alatt ezrekhez jut el a szöveg arról, hogy Pálffy István felesége, Kontrát Károly lánya, Schmitt Pál unokaöccse, Petykó Zoltán lánya, Czira Szabolcs nászura, Navracsics Tibor barátai és a Vitézy-família tagjai után Balsai István fia is zsíros állami megbízatást kapott, ami a közlő szerint jelzi: a kormány továbbra is eredményesen működteti a Fidesz-KDNP-s politikusok hozzátartozóinak egyszerűsített foglalkoztatására szakosodott „Rokonok Rt"-t.

Selmeczi Gabriella több mint kétmillió forintos kiegyenlítetlen illetéktartozása, Szájjártó Péter és Budai Gyula kétmillás bérplafon feletti bére csupa olyan kódszó, ami megmarad a zemberekben; főleg azokban a jobboldali szavazókban, akik mostanában szembesülnek vele: nem több, hanem sokkal kevesebb marad a hó végén a borítékukban, mint a lenépnyúzózott, letolvajozott, népére genetikai kódok alapján rendre rárontónak mondott kozmopolita ballibsi kormányzás idején.

Naná, hogy maga Zsolt gondoskodik róla, hogy ez így is legyen, mármint, hogy a hatalmasok mutyijai a parányi agyakban gond nélkül megtalálják az utat a vékony borítékokhoz: "Közben a kormány elhibázott gazdaság- és társadalompolitikája eredményeképp az emberek magasabb összegért tankolhatnak a benzinkutaknál, többet fizethetnek az élelmiszerért a boltban, alacsonyabb nyugdíjból gazdálkodhatnak, mint egy éve." (Itt már megy a "húha anyád!", pedig még nincs vége.) "Arról nem beszélve, teszi hozzá Török, hogy egyre kevesebben jutnak tisztességes megélhetést biztosító munkához. Ha meg dolgoznak - hacsak nem az igazságtalan egykulcsos adórendszer felső tízezerhez tartozó nyertesei - jóval kevesebb fizetésért tehetik a dolgukat, mint tavaly.

Tisztára, mint ahogy annak idején, ellenzékben Orbán és emberei nyomták.

Ha jól érzem, az MSZP rátalál a saját hangjára, ami persze nem az övé. Ez a populista hangja, de gyakran bejön;néha nagyon is. Én nem kedvelem, de ha ez műxik?

"A .... felszólítja a ....-kormányt, hogy haladéktalanul fejezze be a közpénzek pazarlását, rekessze be a rokonok, barátok államigazgatásba ültetését és álljon elő egy felelős gazdaságpolitikával, mert az emberek olcsó és igazságos államra, nem pedig egy saját jólétét leső kormányra szavaztak!"

Ez a mondat is Török Zsolt közleményéből való; a pontok helyén MSZP, ill., Fidesz-KDNP áll, de ha visszadátumoznánk egy évvel, mondhatta volna maga Orbán vagy Szájjártó is.

Igazán lehetett volna a szóvivő egy kicsit korszerűbb, ha már elkezdett olvasni a zemberek szárájól. Nyugodtan belekeverhette volna a szövegébe az egyiptomi tanulságokat is. Akkor legalább aktuális és globális is lehetett volna a közlemény. Tudnia kellene a szóvivőnek az alapszabályt: egy populistának semmi sem drága.

2011.02.14 17:02

Ajánlott cikkek

Blogger


izsak

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.