dailykohn

dailykohn

Adóellenőr a zsinagógában

Ugyebár azt mindenki tudja, hogy ide zömében olyan vitzek (és halálosan komoly, alkalmasint magvas) tartalmak kerülnek, amelyeket barátok, ismerősök...

Ugyebár azt mindenki tudja, hogy ide zömében olyan vitzek (és halálosan komoly, alkalmasint magvas) tartalmak kerülnek, amelyeket barátok, ismerősök és jóindulatú ismeretlenek postáznak a címemre. Magyarán többnyire más tollával ékeskedek, illet mások miatt blamálom magam. Mindkettőt vállalom - ez az én hasznom, ill. kockázatom. Mondhatnám: ez egy hasznos kockázatos játék.

Namármost, most kaptam egy angol nyelven íródott levelet, benne egy viccel, ami jó, csak az a baj vele, hogy már vagy egy éve megvolt: magyarul. Viszont akkor még nem volt meg nekem ez a blogom, úgyhogy nem is oszthattam meg Önökkel/veletek. 

Most akkor bepótolom ezt, és a kétnyelvűség, mondhatnám kéttannyelvűség jegyében az angol változatot is bemásolom. Jó lenne tudni, hogy melyik verzió született előbb: a magyar vagy az angol. Esetleg: volt egy héber eredeti, azt elhozta ide Kohn, mesélte széltében-hosszában, mígnem asszmilálódott (a vicc megteheti, befogadó nyelv a magyar), és csak aztán vándorolt ki Kanadába. 

De lényeges ez?

A witz, tehát:

Kellemetlen kis fickó alakjában adó-ellenőrzést kap (Kanadában) a rabbi a zsinagógában. A pasas végignyálaz minden iratot, aztán a rabbihoz fordul:

- Látom, sok gyertyát használ ...

- Igen, válaszolja a rabbi. 

- Érdekelne, hogy mit csinál az olvadékkal és a csonkokkal.

- Jó kérdés, így a rabbi, valójában összegyűjtjük őket és amikor már elég sok van, visszaküldjük a gyártónak, akitől időnként  kapunk cserébe egy doboz gyertyát ingyen.

- Óh, értem, mondja kissé lehangoltan az adóellenőr, akit meglep a frappáns válasz. De ő sem most jött le a fáról. 

- Na és rabbi, itt van ez a sok macesz-beszerzés. Arra lennék kíváncsi, hogy mi lesz a maceszmorzsák sorsa?

- Azt is összegyűjtjük. Mi nagyon tarakérok emberek vagyunk, és amit csak lehet, újrahasznosítunk. A maceszmorzsákat zacskókba gyűjtjük és amikor már jó sok van belőle, visszaküldjük a pékségbe, ahol bedarálják, friss pászkát készítenek belőle, abból meg időnként kapunk egy-egy ingyen-szállítmányt a morzsákért cserébe. 

- Hát persze, világos, vakargatja a feje búbját az kontroller. De nem hagyja annyiban. 

- És a sok bőrkével mit tesznek, amit a metélések során nyernek?

- Mi sem kézzelfoghatóbb ennél, vágja rá a rabbi, mint aki már várt erre a kérdésre. Azokat is összegyűjtük.

- Összegyűjtik? - értetlenkedik az APEH-küldönc. - És hova küldik?

- Hát az APEH-be, ahonnan aztán időnként küldenek egy olyan kis faszt, mint maga...

És akkor jöjjön az English Version: Revenue Canada sends their auditor (a nasty little man) to audit a synagogue.  The auditor is doing all the checks, and then turns to the Rabbi and says, "I noticed that you buy a lot of candles." "Yes," answered the Rabbi.

"Well, Rabbi, what do you do with the candle drippings?" he asked.

"A good question," noted the Rabbi.  "We actually save them up. When we have enough, we send them back to the candle maker and every now and then, they send us a free box of candles."

"Oh," replied the auditor somewhat disappointed that his question actually had a practical answer.  So he thought he'd try another question, in his obnoxious way...

"Rabbi, what about all these matzo purchases?  What do you do with the crumbs from the matzo?

"Ah, yes," replied the Rabbi calmly, "we actually collect up the crumbs, we send them in a box back to the manufacturer and every now and then, they send a box of matzo balls."

"Oh," replied the auditor, thinking hard how to fluster the Rabbi.

"Well, Rabbi," he went on, "what do you do with all the foreskins from the circumcisions?"

"Yes, here too, we do not waste," answered the Rabbi.  "What we do is save up all the foreskins, and when we have enough we actually send them to Revenue Canada ."

"To Revenue Canada ?" questioned the auditor in disbelief.

"Ah, yes," replied the Rabbi, "directly to Revenue Canada ...And about once a year, they send us a little prick like you." 

2009.02.05 23:02

Ajánlott cikkek

Blogger


izsak

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.