Zuschlag János hangokat hall

A tavaly szabadult expolitikus pánikbeteg és pszichológushoz jár.

„A levegőm egyre fogy, az ország szemete vagyok. Annyi már a köpés rajtam, hogy azt sosem tudom letörölni" – nyilatkozta Zuschlag János a Story Magazinnak. A 37 éves volt országgyűlési képviselő bevallotta azt is, hogy nem tud szembenézni a „hatéves börtönpokollal", hangokat hall, pánikbeteg és pszichológushoz jár. Pszichológusa szerint paranoid és depressziós. Nemrég olyan rosszul lett, hogy be kellett vinni a pszichiátriára, ahol begyógyszerezték.

„Talán csak az menthetne meg, ha normális emberi kapcsolatokat sikerülne kialakítanom" – mondta Zuschlag, akinek azonban sem fiával, sem pedig feleségével nem sikerült rendeznie a viszonyát.

Korábban a Blikk írt arról, hogy Zuschlag nem kapott munkát sehol, ezért drasztikus váltásra szánta el magát: lángossütőt akart nyitni a horvát tengerparton. Zuschlag elmondása szerint bár sok pénzt visszafizetett már, adótartozása is milliós nagyságrendű, ezért mindenképpen dolgozni akar, hogy törleszthessen. A lángossütőre azonban végül nem kapott engedélyt.

Zuschlag János tavaly szeptemberben, hat év után szabadult a börtönből. Az egykori MSZP-s képviselő társaival együtt 75 milliós kárt okozott pályázati pénzek elcsalásával, ebből 50 millió megtérült. Zuschlag János bűnszervezet tagjaként elkövetett folytatólagos csalás miatt ült.

Korábbi portrénkban írtunk arról, hogy Zuschlag fiatalon robbant a nagypolitikába, 1998-ban, 21 évesen lett az országos listáról képviselő, majd pártalelnök. Halason erőszakos tagbeléptetésekkel tett szert befolyásra, országosan pedig az ifjúságpolitika terén vitézkedett. 2002-től a Fiatal Baloldal elnökhelyettese. Karrierje 2004-ben megtört, lemondott mandátumáról, mert kiderült: a holokauszt áldozatain viccelődött a Terror Háza előtt. 2005-ben a kiskunhalasi ügyészség közigazgatási szakága végzett vizsgálatot néhány helyi civil szervezetnél, és nem egynél alapvető adminisztrációs és könyvelési hibát észleltek. A számviteli rend megsértése miatt feljelentést tettek. A rendőrség a nyomozást megszüntette, de a megyei főügyészség 2007. január 1-jétől átvette az ügyet. Mégpedig azért, mert civil szervezetek vezetői úgy tanúskodtak, hogy ők csak a nevüket adták, a szervezeteket valójában Zuschlag működtette a háttérből. Ezeket az állításokat megalapozták később a perben lejátszott lehallgatási felvételek. Kiderült az is, miért húzódott el a rendőrségi nyomozás: Zuschlag rendszeresen érintkezett ugyanis Lusztig Péterrel, a rendészeti minisztérium tanácsadójával, aki több alkalommal ígéretet tett neki arra, hogy beszél az ügyében az akkori Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánnyal. Zuschlagot végül 2007. szeptember 19-én, vagyis a baloldali kormányzás időszakában idézte meg a kecskeméti ügyészség tanúkihallgatásra. Őrizetbe vették, majd rendőrautóval átszállították abba a börtönbe, amit most, hat év után, elhagyhat.

A büntetőper 2008-ban kezdődött, Kecskeméten. A vád szerint a Zuschlag és társai által alapított szervezetek és alapítványok kizárólag a pályázati pénzek lehívására szakosodtak, a támogatásokat nem jelzett célra használták, az elszámolásokhoz hamis számlákat nyújtottak be. A kár 75 millió forint, amelyből Zuschlag – egy máig ismeretlen adományozó jóvoltából – ötvenmilliót megtérített. Zuschlag annyit elismert, hogy az utófinanszírozás miatt kényszerült fiktív szervezetek alapítására, mert egyikből finanszírozta a másik rendezvényét. Az utolsó szó jogán enyhe büntetést kért, hangsúlyozta: „Túlzás nélkül állíthatom, nekem Magyarországon már nincs esélyem az elkövetkezendő harminc évben mit kezdeni az életemmel, hiszen ez a szappanopera, amelynek én voltam a főszereplője, még évtizedekig benne él majd a köztudatban".

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság dr. Fodor Endre vezette tanácsa Zuschlag Jánost nem jogerősen 8 év hat hónap, kedvezmények nélküli börtönre ítélte. Rajta kívül még hét társa kapott 5 év hat hónap és 1 év 4 hónap közötti letöltendő börtönbüntetést, a többieket felfüggesztettre, illetve pénzbüntetésre ítélték. A Szegedi Ítélőtábla mind a tizenhat vádlott büntetését jelentősen enyhítette.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.