Zagyva: A terrorvád soviniszta, magyarellenes blöff

„Meggyőződésünk, hogy tagjainkat koncepciós eljárás keretében tartják fogva, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a román állam az előzetes letartóztatást több ízben saját törvényeit is áthágva hosszabbította meg, illetve hogy semmilyen konkrét bizonyítékot nem hoztak nyilvánosságra” – közölte hétfőn megjelent, a vármegyések állítólagos romániai gázvezeték-robbantási terveiről, illetve az azok nyomán indult hatósági eljárásról szóló cikkünkre reagálva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két társelnöke, Zagyva György Gyula és Barcsa-Turner Gábor.

Zagyva György Gyula a székely vármegyések melletti budapesti szimpátiatüntetésen
Zagyva György Gyula a székely vármegyések melletti budapesti szimpátiatüntetésen
Szigetváry Zsolt / MTI

Szerintük írásunk „a román állam korántsem független, magyarellenes politika által meghatározott nyomozóhatóságának” adott hitelt. Azt írták: a hatóságok semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni arra vonatkozóan, hogy a HVIM székelyföldi tagjai – lehallgatott telefonbeszélgetéseik alapján – egy gázvezetéket akartak volna felrobbantani. A tűzszerészeti vizsgálat szerint a lefoglalt petárda nem alkalmas robbantásra, az egész ügyet megalapozó beszélgetések pedig nem úgy, nem olyan környezetben és tartalommal hangzottak el, ahogy a nyomozóhatóság tálalja. A HVIM álláspontja szerint Szőcs Zoltán és Beke István ügye a román választások előtti soviniszta, magyarellenes hangulatkeltés része. A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy Zagyva 2014 óta nem parlamenti képviselő, így nem a Jobbik politikusa. Azt viszont nem cáfolták, hogy jogi és kommunikációs tanácsokkal látta el az erdélyi HVIM-eseket.

Zagyváék szerint a román hatóságok már tavaly decemberben szivárogtattak a médiának részleteket, ám „azok is blöffnek bizonyultak”, mivel sem előzetesen, sem a tárgyalásokon nem mutattak be hangfelvételeket, „mert azok nem léteznek”.

A bukaresti tudósítónk által ismertetett vádirat szerint a két magyart merényletkísérlettel, illetve merényletre történő felbujtással vádolják. Az ügyészség arra kéri az igazságszolgáltatást, hogy nyilvánítsa fasiszta, rasszista és xenofób szervezetté a Romániában jogi személyiséggel nem rendelkező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat.

Lapunk kíváncsi volt a szervezetet alapító Toroczkai László véleményére is, aki vasárnap időt kért a tájékozódásra, ám Ásotthalom – a Jobbik alelnöki posztjára esélyes – polgármesterét tegnap nem sikerült elérnünk.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.