Román ügyészség: Nagyszabású szabotázsra készültek a székely terroristák

Földgázvezetéket készültek a levegőbe röpíteni az erdélyi hatvannégy vármegyések. A román ügyészek szerint a december elsejei robbantás csupán azt hivatott bizonyítani a potenciális finanszírozóknak, hogy „erős szervezetről” van szó, „amely fel is mutat valamit”.

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerdán emelt vádat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi vezetője, Beke István Attila és Szőcs Zoltán ellen terrorizmus miatt.

Az Adevarul napilap megszerezte a vádiratot, amely teljesen új kontextusba helyezi Bekéék már ismert tervét, hogy több petárda egyidejű felrobbantásával megzavarják a decemberi elsejei katonai parádét, és ezzel bekerüljenek a világsajtóba. Egy 2015. augusztus 19-i (lehallgatott) beszélgetés során Szőcs Zoltán, a fivére és két másik hatvannégy vármegyés egy sokkal nagyobb szabású támadás tervéről társalogtak: nevezetesen arról, hogy felrobbantják az erdélyi földgázlelőhelyekről a Kárpátokon túlra vivő vezetékeket, mégpedig akkor, amikor az ukrajnai gázszállítások az ottani harcok és szabotázsakciók miatt leállnak. Elhangzik, hogy sikerült azonosítani a Moldvába és Havasalföldre vezető gázcsöveket, amelyek Kézdivásárhely közelében haladnak el, többnyire a földbe temetve, viszont a patakoknál egy darabon a felszínen. Szó esik a villanyvezetékek elvágásáról is.

Szőcs Zoltán veti fel, hogy az ilyen akciók kivitelezéséhez sok pénzre volna szükség. A találkozó egy másik résztvevője erre azt mondja: Oroszországtól biztosan lehet finanszírozást kapni, de ahhoz erős szervezetre van szükség, „amely fel is mutat valamit”. Ez a valami lehetett volna a 2015. december elsejei kézdivásárhelyi robbantás, amelyre már nem került sor. Beke István Attilát, a HVIM kézdivásárhelyi vezetőjét, aki összerakta volna a banda összejövetelein „pizzaként” emlegetett bombát, november 30-án letartóztatták.

A vádirathoz csatolt szakértői vizsgálat szerint a Beke által készített robbanószerkezet hatása korántsem korlátozódott volna a félelemkeltésre. Az Adevarul által idézett dokumentum szerint február 19-én elvégeztek egy próbarobbantást a Beke által beszerzett petárdák tíz százalékával, a vádlott ügyvédjének a jelenlétében. A szakértő szerint a hatás egyenértékű volt egy kézigránátéval, használata pedig a kézdivásárhelyi Gábor Áron téren – ahol az épületek közötti legnagyobb távolság 40 méter – akár halált is okozhatott volna. Egy másik szakértői jelentés megállapította, hogy az egyébként elektromérnök Beke által készített valamennyi szerkezet működőképes volt.

Mint arról korábban írtunk, a két fiatalember akár életfogytiglant is kaphat az ügyészség által adott jogi besorolás alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.