Vonulhatnak a nácik a budai Várban

A rendőrség tudomásul vette az úgynevezett becsület napja alkalmából a budai Várba, a Kapisztrán térre szombat délutánra meghirdetett szélsőjobboldali demonstrációt – derült ki az ORFK Kommuniká­ciós Szolgálat tájékoztatásából. Ellentüntetés is lesz, amit az Antifasiszta Akció Budapest jelentett be.
„2016-ban sem maradhat el a kegyeleti megemlékezés az Európát és szülőföldjüket védelmező budavári kitörésben részt vevő hősökről" – áll a hungarista (náci-nyilas) szervezetek felhívásában. Az antifasiszták azokat várják, akik szerint ilyen rendezvényeknek nincs helye az utcákon, és tiltakoznak az ellen, hogy a szélsőséges, kirekesztő megnyilvánulások újra a mindennapjaink részévé váltak.

Múlt hét szombaton más szélsőjobboldali csoportok Székesfehérváron tartottak felvonulást. Az egyik szónok Szálasi Ferencet és a Waffen SS-t éltette. Az elhangzottak miatt több feljelentés is érkezett. A rendőrség a „nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett", valamint „önkényuralmi jelkép használata vétség" gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást folytat. A felvonulás miatt bírálta a székesfehérvári városvezetést és általában a magyar hatóságokat a Simon Wiesenthal Központ is.

Eredetileg úgy volt, hogy Székesfehérváron a Jobbik alelnöke, Novák Előd is beszédet mond. Amikor azonban megtudta, hogy egy SS-veterán is szerepel a programban, visszalépett. Az egyik hungarista portálon Novák Előd lépését „gyáva megfutamodásként" értékelték, a Jobbikot pedig azzal vádolták, hogy „monopolizálni akarja" a becsület napját. (Cz. G.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.