Vizsgálat indul az adatlopási ügyben

Nem tudta megakadályozni a tízfős MDF-frakció a számukra is kínos parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Rajtuk kívül valamennyi frakció támogatta, hogy tizenkét tagú bizottság nézze át az UD-ügyet.

Egyedül az MDF-frakció nem szavazta meg, hogy a Parlament kivizsgálhasa a demokrata fórum által kirobbantott adatlopási ügyet. Rajtuk kívül valamennyi frakció támogatta az SZDSZ kezdeményezését: egy tizenkét tagú vizsgálóbizottság felállítását. A szavazáson nem vett részt Dávid Ibolya, pedig a testület egyik feladata éppen annak kiderítése lesz, hogyan jutott lehallgatott beszélgetések felvételeihez az MDF elnöke. Igennel szavazott viszont Almássy Kornél független képviselő (akit a botrányban való érintettsége miatt zártak ki az MDF-frakcióból), valamint Demeter Ervin fideszes politikus is (akinek az érintettségét szintén a vizsgálat hivatott tisztázni).

A testület arra is keresi majd a választ, hogy az UD  Zrt. mekkora hálózatot működtet(ett), milyen célból és milyen eredményességgel, beépült- a titkosszolgálathoz, vagy más hatóság, kapott-e támogatást a Nemzetbiztonsági Hivataltól, illetve, hogya kormány, illetve a hatóságok mindent megtettek-e az igazság feltárása érdekében.

A hat kormánypárti és hat ellenzéki képviselőből álló bizottság  fél évig vizsgálódhat, bár folyamatban lévő nyomozással nem foglalkozhat - márpedig a nyomozás folyamatban van az UD Vagyonvédelmi Zrt.  ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.