Visszavonják a rákrendeletet

Az általános felháborodás és az ombudsman fellépésének eredményeként visszavonták a spórolási céllal kitalált rendelettervezetet.

Eredményes volt az ombudsman péntek délelőtti fellépése, amely az – egyebek mellett rákbetegek gyógyszerelését újraszabályozó – rendelettervezet visszavonását kérte a kormányzattól. Délután a mikroválság kezelésére összehívott minisztériumi egyeztetésen arra jutottak, hogy a tárca visszavonja a jogszabályt. A drága terápiák finanszírozásáról pedig tárgyalásokat kezdeményeznek a szakmai kollégiumokkal, tagozatokkal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Két év alatt kétmilliárdról tizenkétmillárdra nőtt a gyakran rákbetegeknél is használt úgynevezett biológiai terápia költsége. Ezt a tendenciát akarta fékezni a szaktárca egy jogszabállyal, mely csak lépcsőzetesen engedélyezi az egyes terápiák alkalmazását. Eszerint a gyógyítást az olcsóbb szerekkel kellett volna kezdeniük az orvosoknak, és csak akkor adhatták volna betegeiknek a drágább orvosságot, ha ezek nem bizonyulnak hatékonynak. Az úgynevezett végstádiumban lévők nem is juthattak volna hozzá ezekhez a készítményekhez.

A kormány honlapjára kétnapos véleményezésre kitett tervezetre az Index cikke irányította rá a figyelmet. Az írás hatására betegszervezetek, jogvédők tiltakoztak, kényszerítették magyarázkodásra Szócska Miklós szakállamtitkárt. A politikus félreértésként aposztrofálta a helyzetet, mondván a céljuk nem a betegeken való takarékoskodás, épp ellenkezőleg, azokhoz szeretnék célzottan eljuttatni a gyógyszert, akiknél az valóban egészségjavulást jelent. Viszont nem kapnák meg azok, akiknek nem használ, sőt ártana az adott terápia. (Arra nem adott magyarázatot, korábban mi okból és módon kapták volna e szereket olyanok, akiknek azok ártottak.)

Pénteken délelőtt az ombudsman közleményben üzente meg: elfogadhatatlan a tervezett jogszabály-módosítás, mert a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatban súlyos alkotmányos aggályokat vet fel. A szabályozást haladéktalanul újra kell gondolni, mivel az alkotmányos indok nélkül, kizárólag költséghatékonysági szempontok miatt korlátozná az egyes betegségtípusok esetén igénybe vehető terápiás lehetőségeket.

Az ombudsmani fellépés olyan eredményesnek bizonyult, hogy Szócska Miklós informális találkozóra hívta a szakma képviselőit, és ezen a fórumon jutottak arra, hogy egyelőre visszavonják a jogszabálytervezetet: a tárca péntek esti közleménye az egyeztetés határidejeként immár 2013 januárját jelöli meg.

A tárca közleménye a délutáni egyeztetésről

A héten közigazgatási egyeztetésre megküldött egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításával kapcsolatban számos túlzó megállapítás látott napvilágot. Hangsúlyozzuk, hogy az egyes terápiás területek felülvizsgálata a szakmai kollégium illetékes tagozatainak javaslatai, valamint a nemzetközi terápiás irányelvek alapján készült.

A pánikkeltéssel szemben a valóság az, hogy az utóbbi években számos, nagyértékű, egyedi célzott kezelést biztosító ún. biológiai készítmény jelent meg a hazai finanszírozott onkológiai kezelés palettáján, ami a betegek egyre szélesebb körének biztosít nemzetközi szintű kezelési lehetőséget. Az idei évtől egy további készítmény, 2013-tól pedig éppen az érintett szabálytervezet szerint még egy további nagyértékű biológiai készítmény is befogadottá válik az un. tételes finanszírozásban. Így elérhető lesz az a cél, hogy mind a három nagyértékű biológiai készítmény a nem operálható áttétes vastagbélrák kezelésében első választandóként alkalmazható legyen, illetve a hagyományos kemoterápiás kezelés hatástalansága esetén másodvonalban is elérhetővé váljon az egységes szakmai és finanszírozási szempontok alapján.

Ezek alapján elmondható, hogy a jelenlegi és a tervezett szabályozási környezet széleskörű lehetőséget ad a biológiai kezelésre hazánkban a potenciálisan kezelhető betegek számára. Ugyanakkor ezek a készítmények csak nagyon pontos diagnosztikai vizsgálatok után, célzott módon alkalmazva jelentenek valódi segítséget az adott daganatos kórképekben. Az ehhez szükséges molekuláris biológiai labor, speciális kórszövettani háttér és többféle szakorvos alkotta ún. „onkoteam”csak a nagyobb centrumokban áll rendelkezésre. Az ezek nélkül végzett kezelés hatásossága nem garantálható. Ezért indokolt a jövőben a terápiás döntési folyamatok és szakmai protokollok betartásának koncentrálása. Ezt a célt szolgálják az onkológiai centrumok fejlesztését támogató beruházások, amelyek Veszprémben, Miskolcon, Egerben már folyamatban vannak, és egy hónapon belül további 10 Mrd Ft –os onkológiai centrum fejlesztési program indul útjára.

Ki kell emelni, hogy a rendelettervezet tervezet formában közigazgatási egyeztetés alatt van, melynek értelme, hogy a javaslatokat széles körű véleményezésre bocsássa. A szakmai szervezetektől érkezett vélemények alapján további pontosítások kerülnek/kerültek megfogalmazásra és az egyeztetési folyamat januárban zárul le.

Lényeges, hogy a rendelettervezet szerint az ellátás minőségi fejlesztését, és a további terápiás bővítést szolgálja új terápiás lehetőségek megjelenítése a fej-nyak daganatok kezelésében, valamint a gyomorrákkezelésében, új készítmény finanszírozása válik elérhetővé a tüdődaganatok kezelésére a tételes finanszírozásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.