Vida-ügy: "Ki diktálna Orbánnak?"

Nem változott a miniszterelnök álláspontja az amerikai kitiltási ügyről, annak ellenére sem, hogy Vida Ildikó NAV-elnök maga ismerte el, rajta van a listán. Orbán Viktor várhatóan nem meneszti, "mert ez magyar szuverenitás-kérdés", és változatlanul várja a bizonyítékokat - mondta munkatársunknak egy kormányzati szereplő.

Nem változott Orbán Viktor álláspontja azt követően sem, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke megerősítette: rajta van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt kitiltottak listáján. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke érdeklődésünkre közölte: Orbán Viktor ugyanazt képviseli, mint korábbi brüsszeli nyilatkozatában.

Orbán október 24-én Brüsszelben azt mondta, az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti. Lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, állításuk szerint hiteles információik vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak - tette hozzá. "Miután Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani" - jelentette ki a miniszterelnök. Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben - tette hozzá.

Kormánytagok a Népszabadságnak azt mondták, kedden már tudtak arról, hogy ma megjelenik a Magyar Nemzetben Vida Ildikó interjúja, de azt nem a kormányzati kommunikáció szervezte. "Ez Vida Ildikó személyes döntése" - mondta forrásunk, hozzátéve, hogy kicsit kellemetlen a kormány számára, de megakadályozni sem lehetett volna.

A miniszterelnök környezetében szerda délelőtt azt valószínűsítették, hogy Orbán Viktor vélhetően nem meneszti a NAV elnökét a kitiltási ügy, illetve a Magyar Nemzet-interjú miatt sem. Megalapozott bizonyítékok nélkül ez furcsa lenne - mondta az egyik kormánytag, hozzátéve: ez szuverenitás kérdése is. Hiszen, ha a miniszterelnök leváltaná Vida Ildikót hitelt érdemlő bizonyítékok nélkül, onnantól kezdve mindenkit menesztenie kellene, aki az amerikai tiltólistára rákerül. "És akkor ki diktálna a magyar kormánynak, és a miniszterelnöknek? Amerika?" - vetette fel forrásunk. Csuhaj Ildikó

L. Simon: Vida bizonyítsa, hogy szólt

Bonyolítja a képletet, hogy a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Nemzetbiztonsági bizottság ülésére érkezve azt mondta: őt nem tájékoztatta a kitiltásról Vida Ildikó, a kormány tagjai pedig következetesen és őszintén nyilatkoztak. L. Simon László kijelentette: a NAV elnöke mondja meg, kinek szólt, és mutassa be az erről szóló hivatalos feljegyzést, „ne rúgja át a labdát a kormány térfelére”. (MTI/NOL)

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.