Vida Ildikót egy félreértés miatt utasították ki?

Kedden megkezdődött a tárgyalás a 2014-es kitiltási botrány ügyében. A kiutasítottak körét ma sem ismerjük pontosan, ahogy a valódi okát sem, annyi biztos, hogy Vida Ildikó akkori NAV-elnök is érintett volt a botrányban. A kedden kezdődött tárgyaláson nyilvánosságra került részletek alapján lehet, hogy egy cigizés közben elejtett, félreértett mondat miatt utasították ki a NAV elnökét – írja az Index.

Az ügyészség egy vádlottat talált, Tábor Viktort, az Advanced Network Technologies Kft. tulajdonosát, akit tavaly év végén fogott perbe „vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés” bűntettével. 

A vád szerint Tábor Viktor azt ígérte az amerikai Bunge nevű étolajcég lobbistájának: kétmilliárd forintért el tudja intézni, hogy 27-ről 5 százalékra csökkenjen az étolaj áfája. A szóban forgó lobbista, Torba Tamás régi ismerőse és üzleti partnere volt Tábornak. Mint a vallomásokból kiderül, 2014-ben egy partin találkoztak, ahol Tábor az említett ajánlatot tette. Torba ezt később elmondta az általa képviselt cégnél, amely azonban nem élt vele, viszont szólt az amerikai nagykövetségnek, s így indult el a kitiltási folyamat.

Az Index tudósítása szerint Tábor azt vallotta, ő csak arról beszélt Torbának, „hogy indulni akar cégével egy innovációs pályázaton, amin kétmilliárd forintot lehet nyerni, de amihez stratégiai partnerséget kell kötni az állammal. Ekkor került szóba, hogy ezek a stratégiai megállapodások valamilyen módon a Századvéghez kötődnek”, és szóba került Heim Péter neve, aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa. Heim, akit tanúként hallgattak meg a nyomozás során, azt mondta, nem ismerte Tábort.

Vida Ildikó
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Ezt a mostani tárgyaláson Tábor sem cáfolta, és mint mondta, nem állította, hogy személyesen ismeri Heimet, csak úgy említette Torbának a cigarettázás közben zajló beszélgetésen, mint aki szerinte el tud intézni egy ilyen törvénymódosítást. De csak a véleményét mondta el, azt nem állította, hogy ismeri is Heimet.

Torba Tamás vallomásában azt mondta, Tábor nemcsak a törvénymódosítás elintézését ajánlotta fel, hanem elintézi azt is, hogy a NAV visszatartsa a Bunge konkurenseinek 16 milliárdos áfa-visszaigénylését. Bár azt Torba is hozzátette, ebből nem következik, hogy a NAV-nál is tudtak arról, mint ígért nevükben Tábor Viktor, s hogy a NAV valóban benne lenne az ügyben.

Tábor egyébként tagadta, hogy az áfavisszatartás elintézését ígérte volna.

Ha a NAV tényleg nem tudott az ügyről, az amerikaiak nem megalapozottan keverték bele a történetbe és tiltották ki az USA-ból Vida Ildikót. Vagy tudnak valamit, amit eddig mi még nem.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.