Kitiltási botrány: egyedül a rejtélyes férfi a felelős

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos ügyben egy budapesti férfival szemben, aki azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését – jelentette be Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ibolya Tibor közlése szerint a Bunge Zrt. fizetett lobbistája azt a feladatot kapta, hogy lobbizzon az alapvető élelmiszerek, így az étolaj áfájának csökkentéséért.

A lobbista ismerte a T. V. monogramú budapesti férfit, aki azt állította neki, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen. (Érdekesség, hogy míg a sajtótájékoztatóról beszámoló más médiumok mind arról írnak, hogy a vádlott – egyébként feltehetően hamisan – a Századvégnél és annak vezetőjénél, Heim Péternél ígért közbenjárást, az MTI-hírből eltűnt a kormányközeli cég neve – a szerk.)

A lobbista tájékoztatta erről az ajánlatról a Bunge Zrt.-t és az amerikai követséget. Az amerikai hatóságok válaszul megszüntették a vádlott férfi vízumjogosultságát.

Az Egyesült Államok tavaly ősszel korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezetett be egyes magyar állampolgárokkal szemben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.