Veres János uniós biztos helyett EBRD-alelnök lehet

Nem Bajnai Gordon kormányfő jelöltje, de támogatná Andor László közgazdász kinevezését az uniós biztosi posztra – tudtuk meg megbízható forrásokból. A Népszabadság értesülései szerint a brüsszeli posztra szintén erős jelölt Veres János valószínűleg az EBRD alelnökeként folytathatja.

Továbbra is több jelölt van az uniós biztosi posztra, döntés azonban még nincs – nyilatkozta kérdésünkre Lendvai Ildikó szocialista pártelnök, további részleteket azonban nem árult el. Legutóbb az a hír szivárgott ki, hogy Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja lehet a következő uniós biztos.

Ez sokakat meglepett, még az MSZP országos elnökségének tagjait is, akik azt mondták: Andor neve eddig érdemben nem merült fel egyetlen tanácskozás során sem. Úgy tudjuk, Andort valóban nem a miniszterelnök "dobta be" – a kezdeményezés az MSZP "balszárnyától" érkezett.

Andor személye azonban mind az MSZP, mind Bajnai Gordon számára megfelelőnek tűnik. A közgazdász az MSZP szellemi hátországának egyik elismert tagja, alelnöke volt az MSZP közgazdasági tagozatának, tagja volt Gyurcsány Ferenc tanácsadó testületének, főszerkesztője az Eszmélet című baloldali folyóiratnak.

Hivatalos megállapodás tehát még nincs: az újonnan belépő Andor mellett a kalapban továbbra is Kovács László jelenlegi uniós biztos, Herczog Edit EP-képviselő, illetve Veres János volt pénzügyminiszter szerepel. Utóbbi (Andor mellett) az egyik legerősebb jelölt, a párt vezetése szakmailag is megfelelőnek tartja, de tartanak attól, hogy a Fidesz "tüzeket gyújtana körülötte Brüsszelben".

A Népszabadság információi szerint Veres igazából nem is Brüsszelbe, hanem az EBRD-be tart. Veresnek már a pénzügyi tárcától való távozásakor megígérték az EBRD egyik posztját, Andor jelölése esetén pedig fel is szabadulna egy. Hozzá kell tenni azonban, hogy az EBRD igazgatósági tanácsába való delegálás kormányhatáskör, vagyis semmi sem garantálja, hogy – ha valóban Veres kapja a megbízást – a jövő évi választások után hivatalba lépő kabinet nem hívja haza rövid időn belül.

Úgy tudjuk, ezért Veres inkább az EBRD egyik alelnöki posztjára számít, amit régiós alapon kap Magyarország, és nem kormányhatáskörben. (Az EBRD-nek mindig van egy közép-kelet-európai alelnöke, az első Németh Miklós volt. Jelenleg a tisztet Brigita Schmögnerová, volt szlovák pénzügyminiszter tölti be, aki a hírek szerint nyugdíjba készül a jövő évben.) Emiatt is szükségesek további diplomáciai előkészítő lépések, az EU-biztosról való hivatalos döntés vélhetően emiatt is csúszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.