Vasárnapi műszak: tiltakoznak a Munkástanácsok

Nevetségesnek tartja a Munkástanácsok Országos Szövetsége azt a kúriai érvelést, hogy a plázákban azért nem kell kifizetni a vasárnapi bérpótlékot, mert átalakultak a vásárlói szokások. Ezen az alapon a bíráknak sem járna plusz juttatás a hétvégi pihenőnapokra.

Tiltakozik a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Kúria döntése ellen, amely lehetővé teszi a plázák tulajdonosainak, hogy alkalmazottaik számára ne fizessék ki a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékokat - közölte a szervezet hétfőn. A szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a befektetői érdek egyértelmű támogatásaként értékelhető ez a döntés, szemben a munkavállalók alapvető érdekével, ami a tisztességes bérhez, a vasárnapi munka kétezer éves keresztény tilalmához és a jogbiztonsághoz fűződik. A vásárlói szokások átalakulásához kötődő hivatkozás a Munkástanácsok megfogalmazása szerint nevetséges.

Ha a Kúria elkezdené fokozatosan a vasárnapi hivatali nyitva tartást bevezetni, akkor az állampolgárok szokásainak ebből eredő változásai miatt a bíráknak sem járna plusz juttatás a védett hétvégi pihenőnapokra - írja közleményében a szövetség. A szervezet szerint a Kúria döntését semmilyen hazai és nemzetközi jogszabály nem támasztja alá. A Munkástanácsok Országos Szövetsége a parlamenti pártokhoz, elsősorban a KDNP-hez fordul segítségért; a párttal közösen kezdeményezték a vasárnapi munka törvényi tilalmának bevezetését Magyarországon a 2010-es választások előtt - közölték.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem a vasárnapi munkát, hanem az érte járó jogos bért törli el a Kúria. A Munkástanácsok Országos Szövetsége a nemzetközi jogi fórumokhoz fordul a magyar munkavállalókat ért durva jog- és érdeksérelem miatt - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.