Vágvölgyi kontra Áder: a Gödörben az iróniáért

Minifesztiválra várják ma a közönséget a budapesti Gödör Klubba, ahol Vágvölgyi B. András javára gyűjtenek adományokat. Az újságíró pert vesztett Áder János ellen, ezért kell fizetnie. Ha a szükségesnél több pénz gyűlik össze, a fennmaradó összeget a romagyilkosságok áldozatainak hozzátartozói kapják.

Emeld fel a hangod címmel "az irónia szabadságáért" rendeznek ma segélykoncertet és minifesztivált Budapesten, a Király utcai Gödör Klubban. Arra gyűjtenek, hogy Vágvölgyi B. András kifizethesse azt a 600 ezer forintot egykori fogdatársának, Áder János államfőnek, akinek ezt az összeget nem vagyoni kártérítés gyanánt ítélt meg a bíróság. A rendezvényen többek közt föllép a The Pastorz, Sicratman, a Bárdos Deák Ági és Bujdosó János duó, Barcs Miklós, Pándi Balázs, Novák Erik, Jordán Adél, DJ Palotai. 

Mint beszámoltunk róla: a köztársasági elnök azért perelte be az Indexet és Vágvölgyi B. Andrást, mert az újságíró egy Facebook-bejegyzésében azt írta – az Index pedig leközölte —, hogy Áder János sorkatonaként részegen lövöldözött, s emiatt került fogdába. Az államfő azt állította, hogy ez nem igaz, s egymillió forintot kért jó hírnevének megsértéséért.

A bíróság Ádernek adott igazat, s a jogerős ítélet szerint Vágvölgyinek 600 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie az elnök személyiségi jogainak megsértése miatt, s további 93 ezer forint perköltséget. Ha a mai rendezvény kapcsán a fönti összegen fölüli adomány gyűlik össze, akkor a pénzt Vágvölgyi – az Oltalom Karitatív Egyesületen keresztül — a 2008-09-es romagyilkosságok életben maradt áldozatainak juttatja.

A segélykoncert Facebook-oldalán az olvasható: ha később a magyar Alkotmánybíróság úgy döntene, hogy a köztársasági elnöknek vissza kell utalnia a pénzt, akkor ez is az áldozatokhoz fog eljutni, ugyanúgy, ha a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság kötelezi a magyar államot a justizmord helyreállítására.

Az ügyről Vágvölgyi B. András azt írta: "nem állítottam, hogy az elnök célzott lövéseket adott volna le, nem állítottam, hogy emberre lőtt". Amit állított – egy, abban az időben a laktanyában széles körben elterjedt legenda alapján –, hogy "Áder szakaszvezető úgy viselkedett, mint egy koszovói lakodalomban a násznép: boldogságának adott hangot a Balkánra jellemző módon: a levegőbe lőtt". S hogy miért lőtt volna levegőbe Áder szakaszvezető? Vágvölgyi szerint talán azért, mert "továbbjutott a Johanik Cruyff – legyen neki könnyű a föld! – vezette holland csapat". 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.