Vádat emeltek Vizoviczkiék ellen

Harminchárom vádlottat összesen háromszázharmincegy bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg, ezekért akár huszonöt év szabadságvesztést is kiszabhatnak.
Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben - derül ki a főügyész csütörtöki közleményéből. Keresztes Imre azt írta: "az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be V. László és társai ügyeiben".

A főügyész tájékoztatása szerint a kiemelt jelentőségű ügyekben V. László és egyik társa mindkét ügyben vádlott. Felidézte: a főügyészség korrupció elleni ügyek osztályán rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevonásával alakult nyomozócsoport 2012. február óta széles körben folytatott nyomozást, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

"A bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 33 vádlottal szemben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken, közülük 9 személlyel szemben a bűnszervezetben történt elkövetés miatt is történt vádemelés" - tartalmazza a közlemény.

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben a főügyészség 22 vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál, közülük 9-en a vádhatóság szerint bűnszervezetben követték el tettüket.

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére - írta Keresztes Imre. Hozzátette: a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki.

A vádlottak között 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő található. Jelenleg V. László vádlott előzetes letartóztatásban van és 4 vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll - írta a főügyész.

Emlékeztetőül: Vizoviczki László és társai ellen 2012 nyarán indított nyílt nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség egyebek között korrupció és adócsalás gyanújával a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján. A nyomozás adatai szerint 2005-től 2012 májusáig több mint 320 millió forintot fizetett Vizoviczki László szórakozóhelybirodalom-tulajdonos a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK korrupcióval gyanúsított vezető beosztású rendőreinek azért, hogy az ő érdekeltségeit ne zaklassák ellenőrzésekkel, razziákkal, se más hatóságok, ellenben a konkurenciát minél gyakrabban.

Augusztus végéig két vádiratot nyújt be a Központi Nyomozó Főügyészség a Vizoviczki és 58 társa ellen: költségvetési csalásért 38 ember ellen emelnek vádat a Fővárosi Törvényszék, minősített vesztegetésért 22-vel szemben a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt. Egyedül Vizoviczki érintett mindkét perben. Két külön eljárásban tárgyalja majd tehát a Fővárosi Törvényszék, illetve a törvényszék katonai tanácsa a budapesti éjszaka császáraként, az ország első számú szórakozóhelybirodalom-tulajdonosaként elhíresült Vizoviczki és társai büntetőperét.

A rendőrséget érintő eddigi legkínosabb bűnügyben 2012 nyarán vette őrizetbe az első gyanúsítottakat a Központi Nyomozó Főügyészség. Egymás után kerültek rács mögé a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK akkor még különböző szintű vezető beosztásokat betöltő munkatársai, és persze a strómanokon és szerződéses partnereken keresztül csak Budapesten több mint 40 szórakozóhelyet működtető Vizoviczki László.

Vizoviczkit vesztegetéssel, költségvetési csalással és bűnszervezet létrehozásával, illetve annak irányításával gyanúsították meg. Az ügy azért is volt különösen kínos a rendőrség számára, mert a rendőr gyanúsítottak többségének éppen a szervezett bűnözés elleni rendőri fellépés irányítása és támogatása volt a feladata. Vizoviczki elismerte, hogy rendszeresen pénzt adott V. Istvánnak az érdekeltségei biztonságának megszervezésére, de – vallomása szerint –arról fogalma sem volt, hogy V. rendőrök megvesztegetésére költi azt. Az ügy pikantériája, hogy a nyomozati iratok tanúsága szerint V. Istvánt 2000 óta a BRFK titkos kapcsolatként foglalkoztatta. Minderről korábbi cikkünkben olvashatnak részleteket.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.