Újra áll a kordon a Szabadság téren

Kedden reggel a munkások újra fölállították az épülő birodalmi sasos emlékmű talapzata köré a vászonnal bevont kordont, a tüntetők és a bontók csak este érkeznek, folytatódik a Szabadság téri tilitoli.

A helyszínen zakatolnak a gépek, a munkások vasalnak és betonoznak, két rendőr vigyázza a rendet, a turisták kiváncsian nézegetik, mi folyik Budapest szívében. Kedden este immár hatodszor jönnek vissza a tiltakozók, hogy a birodalmi sasos emlékmű köré állított kerítést lebontsák.

Minél több minden épül meg, annál nagyobb az esély a rongálásra, amit a tüntetők mindenképp szeretnének elkerülni. Attól tartanak, hogy a kormány várja, hogy rendbontás legyen, akkor pedig a rendőrség műveleti területté nyilváníthatja a helyszínt. Rétvári Bence államtitkár, KDNP-s politikus a múlt héten szélsőbalosoknak titulálta a bontásokon részt vevő civileket, akik a napokban megalakították a Politikai Okokból Kirekesztettek és Kriminalizáltak Érdekvédelmi Szervezetét (Pokrész). Az alapító, a legelőször "rabosított" Lovas Zoltán újságíró azt mondta, az új szervezet nemcsak a szoborépítés ellen lép fel, kiáll a nyugdíjmegtakarításaitól megfosztott sokaság ügyei mellett is.

Esténként egyébként egyre többen bontanak, a kormánynak egyre kellemetlenebb lesz a szoborügy, mert már felbukkantak az eseményen a külföldi tévétársaságok is. A turisták azt kérdezgetik, mi ez itt, mire általában azt a választ kapják: a kormány "egy náci emlékművet" akar, ez ellen tiltakozik "a nép".

A múlt héten és a hét elején többeket "rabosítottak" azok közül, akik valamilyen feliratot spréztek a kerítést eltakaró vászonra. A rendőrség falfirka elhelyezése miatt idézte be őket, és vett ujjlenyomatot például egy idős holokauszttúlélőtől is.

A tüntetők nem adják fel, ma is arra készülnek, hogy este ötkor lebontják a kordont. A közösségi oldalakon egyre többen támogatják az akciót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.