Beidézték a rendőrségre a Soá-túlélőt

Többeket rabosítottak a Szabadság téri birodalmi sasos elmékmű ellen tiltakozók közül. A levadászás áldozata lett egy holokauszt-túlélő, és Lovas Zoltán újságíró mellett a demonstráció szervezője, Magyar Fruzsina is. Mindnyájuk ellen rongálás a vizsgálat tárgya.

A Szabadság téren jelenleg nyugalom van, úgy tűnik, a munkások sem dolgoznak. Ha minden így marad, nem lesz szükség arra, hogy este a tiltakozók újra lebontsák a készülő emlékművet eltakaró drótkerítést, rajta a műanyag vászonnal, amelyre a héten többen feliratokat helyeztek el. Emiatt a rendőrség valamennyiük ellen eljárást kezdeményezett.

"Többen kaptunk ilyen idézést - idézi Lovas Zoltán szavait a Gépnarancs - , ma Pápai Gábor, Rózsa Misi és én. Pásztor Tibor V. kerületi önkormányzati képviselő is. Többeket igazoltak, sunyi módon követve őket, és itt-ott lecsapva rájuk. Kiemelem az idézést kapók közül Fried Alice-t, aki túlélte a holokausztot. Alice ezt írta spray-vel a ponyvára: "Túléltem a soát. Még élni akarok!" Nos, hétfőn ő is ott lesz velünk a rendőrségen mint gyanúsított."

Fried Alice újságíró nyilatkozata itt érhető el:

Rózsa Mihály tanárt szintén falfirka "bűncselekménnyel" vádolják, az idézés szerint ő is rongálta a falat. Rózsa erről ezt mondta: 


A tiltakozók ma reggel már hét órakor terepszemlét tartottak a Szabadság téren, ahol a Miniszterelnökség határozata értelmében május 31-ig fel kell építeni a vitatott emlékművet. Az MSZP népszavazást kezdeményezett, azt szeretné, hogy az V. kerületi önkormányzat vonja vissza a tulajdonosi hozzájárulást. Ez nehezen képzelhető el, hiszen Rogán Antal polgármester a napokban azzal tűnt föl, hogy mentegetni kezdte a Mazsihisz vezetőinek írott levél ügyében Orbán Viktort. Orbán azt ígérte, hogy a keresztény Húsvét után folytatják a párbeszédet, ám a valóságban már akkor kiadták az utasítást az emlékmű alapozására. Rogán szövege itt olvasható

Munkatársunk a délelőtt folyamán kinn járt a helyszínen, nem történik semmi, a turisták lelkesen fotózzák a készülő emlékmű elé kihelyezett személyes tárgyakat: fotókat, köveket, könyveket. Hallottunk egy tájékoztató jellegű párbeszédet is. Olasz turisták kérdezgették, hogy mi folyik itt, mire az alkalmi magyar "idegenvezető" azt felelte: a kormány egy náci szobrot (nazi statue!) akar itt felállítani, ezt azonban "az emberek" nem akarják.

Ez a kommunikációs változat lényegesen eltér a Rogán Antalétól.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.