Újpest hálás népe követelt életműdíjat Dercének

Újpest kiemelkedő személyiségei egységesen fogalmazták meg és tolmácsolták az új városvezetésnek a helyi polgárok elvárását, hogy a nyugdíjba vonuló polgármester, Derce Tamás két évtizedes sikeres működését méltó módon ismerje el a IV kerület – így reagált Wintermantel Zsolt (Fidesz) újpesti polgármester azokra a minapi vádakra, miszerint az önkormányzat kifejezetten Derce személyére szabva alapította meg a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat, amelyhez életjáradékként a polgármesteri illetmény 65 százaléka jár.

Az újpesti képviselő-testület január 27-ei ülésén megalapította a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. A IV. kerület kiemelkedő személyiségei – művészei, díjazottai, sportolói – az októberi választások óta egységesen fogalmazták meg és tolmácsolták az új városvezetésnek az újpesti polgárok elvárását, hogy a nyugdíjba vonuló polgármester, Derce Tamás két évtizedes, sikeres működését méltó módon ismerje el a városrész. „Erre a széleskörű elvárásra válaszolva tettem javaslatot a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj megalapítására, és egyúttal arra is, hogy a díjat első alkalommal dr. Derce Tamás, Újpest rendszerváltozás utáni első megválasztott és 2010. októberig hivatalban lévő polgármesterének adományozzuk” – áll Wintermantel Zsolt (Fidesz) újpesti polgármester lapunkhoz is eljuttatott közleményében, melyben az MSZP minapi állításaira reagált. (A díj létrehozása ellen a KDNP is tiltakozott.)

A városvezető szerint a kerület kiválóságait köszöntő újévi fogadáson vastaps fogadta a díj és az első díjazott bejelentését, hiszen Derce Tamás újpesti lokálpatriótaként hosszú időn át volt szülővárosának vezetője, öt választáson is elsöprő többséggel lett polgármester. „Minden újpesti polgármestere kívánt lenni, s azzá is vált. Ez a kitüntetés azt fejezi ki, hogy az újpesti közösség büszke az elmúlt 20 évre, és büszke arra a polgármesterre, akinek neve e húsz év alatt összeforrt a város nevével. A díj azt is hivatott kifejezni, hogy a mostani városvezetés folytatni kívánja, amit Derce Tamás elkezdett” – áll a levélben.

Wintermantel Zsolt emlékeztet arra, dr. Semsey Aladár – akiről a díjat elnevezték – Újpest megbecsült és máig elismert polgármestere volt. A Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat annak ítélheti oda a képviselő-testület, aki legalább 10 évig Újpest polgármestereként szolgált, életjáradékként a polgármesteri illetmény 65 százaléka illeti meg. Ehhez hasonló kitüntetésben számos magyar állampolgár részesül, olyan kiemelkedő személyiségek, akik tevékenységét egyöntetű elismerés és hála övezi.

A polgármester szerint Derce Tamás munkásságát politikai hovatartozástól függetlenül ismeri el az újpestiek közössége, ezért megdöbbentette és elszomorította az MSZP tiszteletlen, az emberi méltóságot sértő és rosszindulatú megnyilvánulása a díj alapításával kapcsolatban. Kulturált emberek számára felháborító Trippon Norbert frakcióvezető alpári kijelentése, aki szerint „pofára hozták létre ezt a díjat”. Ezt az „útszéli hangnemet” Wintermantel Zsolt minden újpesti nevében visszautasítja. Hozzátéve: ünneprontó magatartásukkal egész Újpestet, az újpesti embereket sértették meg a szocialisták. Ugyanazok, akik a választások előtt még nyílt levélben köszönték meg Derce Tamás áldozatos munkásságát, igényt tartva tapasztalatira, tanácsaira az elkövetkező években.

Különösen visszatetsző volt a díjjal járó anyagi megbecsülést elítélő vádakat hallani egy olyan párttól, amely büntetőeljárásban érintett önkormányzati és állami vezetők tucatjait, korrupciós botrányok tömegét zúdította az országra – hangsúlyozta a polgármester. Mint írja: „Én büszke vagyok arra, hogy Derce Tamás támogatta polgármesterré választásomat, és senkinek nem fogom hagyni, hogy az újpestiek büszkeségét megsértse, az újpesti közösség összefogását pártpolitikai érdekek miatt gyengítse”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.