Újabb lehetőség, hogy ingyen oltással megelőzd a rákot

Pótjelentkezést hirdet az ÁNTSZ a kamasz lányoknak a méhnyakrák elleni kampányoltásra. A vakcina nem csak a lányoknak nyújt védettséget, de későbbi fiú partnereik kockázatát is csökkenti a vírus által okozott daganatos betegségekben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) "pótjelentkezést" hirdet azoknak, akik szeptemberben kihagyták, és nem nyilatkoztak arról, hogy kérik-e a méhnyakrákot megelőző, humán papillomavírus (HPV) elleni oltást.  A pótlását kérő szülői nyilatkozatot az iskolai védőnőkhöz kell eljuttatni november 12-éig. Ők az iskolákban érhetők el. Az új jelentkezők a vakcinát iskolai kampányoltás keretében kapják meg, még novemberben.

Mint emlékezetes, először 2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes, méhnyakrák elleni védőoltást. Akkor a 46 ezer jogosult közül csaknem 38 ezren éltek a lehetőséggel. Az Országos Epidemiológiai Központhoz október végéig beérkezett előzetes jelentések alapján az oltásra jelentkezők 78 százaléka az őszi szünet kezdetéig megkapta a méhnyakrák elleni védőoltást.

Az ÁNTSZ közölte azt is, hogy a második oltási kampány során a területi védőnők az iskolavédőnőkkel együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érintett korosztályban elérjék azokat is, akik esetleg nem járnak rendszeresen iskolába. Az első védőoltásra az ütemezés szerint októberben, illetve novemberben, a második vakcina beadására pedig 2015 áprilisában kerül sor, a jogosultak számára mindkét dózis térítésmentes.

A HPV, a humán papillomavírus nevének rövidítése. A kórokozónak több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít kettő, a 16 és a 18 típus ellen nyújt védelmet.

Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén, kivédje a fertőzést. A védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.