Újabb 145 fát ítélt kivágásra Budapesten a kormány

Így az eddig kivágott 131 fával együtt összesen 276 darabtól szabadulnának meg az Orczy-parkban.    

A növényeknek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházása, a Ludovika Campus fejlesztése miatt kellene elpusztulniuk – írja blogján Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselője.

A politikus szerint bár a helyzet elkeserítő, nem egyedülálló: a városligeti átalakításoknál is hasonló volt. Ha egy kormányzati szervezet beruházását ugyanis a kormány kiemelt beruházássá teszi, akkor tulajdonképpen a kormány magától kéri az engedélyt, ami az önkormányzat hatásköréből a kormányhivataléba kerül. Ezután pedig pofonegyszerű lesz a dolog, mivel öt nap kifüggesztés után az engedély végrehajthatóvá válik, és az esetleges fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Jakabfy felháborítónak tartja a helyzetet, és arra buzdítja a helyieket, hogy védjék meg együtt a parkot. A célra kedd éjjel Orczy-park riadólánc névvel egy Facebook-csoportot is létrehozott, amely jelenleg 59 tagot számlál.

Miközben nálunk irtják a fákat, Bécsben igen szigorú törvényekkel védik azokat. A város egyharmada természetvédelmi terület, de egyébként is rengeteg a védett fa – tájékoztatott az Index. Súlyos pénzbüntetést kell fizetnie vagy új fákat kell ültetnie annak, aki megcsonkítaná az állományt. És a bécsiek tényleg nem viccelnek, ha a zöldterület megóvásáról van szó: egy 55 centis törzskerületű fa kivágása után két facsemetét kell ültetni, egy kétméteresért pedig nem kevesebb mint 11 jár. Ha pedig valaki nem pótolná a fákat, 1090 eurót, azaz kb. 340 ezer forintot köteles fizetni – darabonként.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.