Baán László szerint veszélyesek a városligeti fák

Május közepére pontosan látható lesz, miként fog kinézni a felújított Városliget - közölte Baán László miniszteri biztos. A „tévképzetek” elkerülése végett megismételte, hogy a lepusztult épületek és a „veszélyes” fák helyére húznak fel új múzeumokat.
Rövidesen lezárul a Városliget tájépítészeti és a Néprajzi Múzeum építészeti pályázata, ezekkel pedig az egész Liget Budapest projekt pályázati szakasza - közölte az M1 aktuális csatorna keddi adásában Baán László.

„Május közepére pontosan látni fogjuk, hogyan fog kinézni a Liget 2019-ben, amikor elkészül a projekt" - fogalmazott a miniszteri biztos. Ennek hiányában születhettek tévképzetek - emlékeztetett Baán László: sokan ugyanis olyasmiről beszéltek, amit pontosan nem lehetett látni.

Az biztos, hogy a Városliget zöldfelülete nőni fog: 60-ról 65 százalékra. Ez jól látható majd vizuálisan is a tájépítészeti pályázat lezárultával. Ahogyan az is, hogy ma még nem létező, új rekreációs funkciókkal is gazdagodik a park - hangsúlyozta. Mint hozzáfűzte, több évtizedes elhanyagoltság után a Városliget rászorul a felújításra: ennek csak egy része az, hogy régi, lepusztult épületek helyén új múzeumok jönnek létre. Ma a Liget faállománya mintegy 6500 egyedből áll. Ennek néhány százaléka beteg, balesetveszélyes. Ezeket ki kell vágni és pótolni kell. Ahogy a Ligetben sem lesz olyan fakivágás, amely ne járna együtt teljes értékű pótlással - tette hozzá.

Baán László beszámolója szerint a felszíni parkolók megszűnnek a parkban: ezzel is nő a zöldfelület. Helyettük térszint alatti parkolókat alakítanak ki, mintegy 2000 férőhellyel. Ma a Városliget 35 százaléka le van betonozva. Ennek rovására lehet majd növelni a zöldfelületet - jegyezte meg.

Három olyan új épület létesül a régiek megújítása mellett, amelyek világszínvonalon fogják bemutatni a magyar kultúra értékeit - fogalmazott. A Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo-irodaházak helyére épül; ezek ma 2500 négyzetmétert foglalnak el a Ligetből, egy 10 ezer négyzetméteres elkerített, elzárt területen. A Magyar Zene Háza szintén 2500 négyzetméter alapterületű lesz. Körülötte az elzárt területet azonban visszaadják a Liget látogatóinak. Így 7 ezer négyzetméterrel nő majd a bejárható zöldfelület - mondta el a miniszteri biztos.

Mint kiemelte, maga a Magyar Zene Háza is különleges épület lesz: a világhírű Fudzsimoto Szu munkája, és részben a magyar zene történetét fogja bemutatni izgalmas, interaktív módon, másfelől rengeteg, zenéhez kapcsolódó rendezvénynek ad majd helyet. A Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria terveit a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda készítette, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén épül, ennek a pályázatnak az eredményhirdetése májusra várható - számolt be Baán László.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.