Új Ptk. - egy leendő polgári kormány engedetlenségével

Kormányra kerülése esetén felülvizsgálná az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) a Fidesz, feltéve, ha egyáltalán életbe lép a jogszabály. A párt szerint feltételezhető, hogy valaki az Alkotmánybíróságon megtámadja a törvényt a megfelelő felkészülési idő hiánya miatt. A kódexről sem szakmai, sem politikai konszenzus nem alakult ki, az csupán a Bajnai-kormány politikai presztízstörvénye.

Kormányra kerülése esetén felülvizsgálná az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) a Fidesz, feltéve, ha egyáltalán életbe lép a jogszabály - közölte Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója kedden. Hangsúlyozta: a Ptk. hatálybalépéséig még több "akadályon" kell átesnie a jogszabálynak. Az egyik ilyen az, hogy a parlamentnek még el kell fogadnia az úgynevezett Ptké.-t is, azaz a polgári törvénykönyvet életbe léptető jogszabályt  is.

A másik pedig egy alkotmányossági szempont - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint feltételezhető, hogy lesz olyan, aki az Alkotmánybíróságon megtámadja a jogszabályt a megfelelő felkészülési idő hiánya miatt. A kódexről sem szakmai, sem politikai konszenzus nem alakult ki. Répássy Róbert szerint politikai presztízstörvényről van szó, amelynek az a célja, hogy a jogszabály megalkotása Bajnai Gordon és Draskovics Tibor nevéhez fűződjön.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke júniusban, az uniós választások után az MSZP-hez írt nyílt levelében leszögezte: ha bevezetik, akkor az új Ptk.-t is vissza fogják vonni, hasonlóan a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslathoz, az oktatási rendszert pedig a mostanihoz képest más alapokon akarják újjászervezni.

A Ház 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a polgári törvénykönyvet hétfőn. A jogszabályra az MSZP-frakció, hat SZDSZ-es képviselő és a fideszes Kubatov Gábor szavazott igennel, nem támogatta a törvény elfogadását a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-es politikusok. Az SZDSZ-frakcióból Eörsi Mátyás, Geberle Erzsébet, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, Kovács Kálmán és Pető Iván támogatta a törvényt. A frakcióvezető Kóka János tartózkodott a zárószavazásnál.

Az Ptk. több lépcsőben lépne hatályba: a kódex nagyobb része 2010. május 1-jén, a most hatályos Ptk. életbelépésének 50. évfordulóján, egy-egy kisebb része pedig 2011. januárjától, illetve 2015. januárjától.

nnn

A Magyar LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) Szövetség keddi közleményében arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, ne írja alá a parlament által megszavazott Ptk.-t. A szervezet a törvény hatályba lépése esetén az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a szabályozás hatályon kívül helyezése érdekében.

A hatályos családjogi törvény csak házastársak esetén teszi lehetővé, hogy az egyik fél korábbi párkapcsolatából származó gyermekét a szülő partnere örökbe fogadja. Ezt a diszkriminatív szabályozást szüntette volna meg a szocialista képviselők által benyújtott, korábban mind a kormány, a mind a parlamenti bizottságok által támogatott módosító javaslat, amely az örökbefogadást a bejegyzett élettársak számára is lehetővé tette volna.

A hétfői szavazáson azonban a parlament elsöprő többsége visszavonta a módosító javaslatot, és ezzel megfosztotta "az élettársakat és gyermekeiket az örökbefogadás nyújtotta jogi biztonság lehetőségétől" - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.