Úgy „szűnik meg” a Klik, hogy egy picit átnevezik

Ahogy azt prognosztizálni lehetett, és a Népszabadság is többször megírta, a korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben nem szűnik meg a sokat bírált mamutintézmény, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).

Mint emlékezetes, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára már­cius­ban még határozottan azt állította, hogy a Klik a „nyáron, mint olyan megszűnik”. Ehhez képest tegnap, a Köznevelési Kerekasztal soros ülése után Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője tette világossá: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot ezután Klebelsberg Központnak hívják majd. Nem csak a név lesz a régi: marad a központi fenntartás, sőt – miként megírtuk – folytatódik a központosítás, államosítás is. Az „új” intézményfenntartó várhatóan három szintre oszlik majd: lesz egy központ, lesz 56 tankerületi központ, a harmadik szintet pedig maguk az intézmények jelentik majd.

– Igazából nem változik semmi – értékelte a fejleményeket lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke. Mindig az a legfőbb kérdés, hogy ki rendelkezik a pénzzel, van-e gazdálkodási szabadságuk az oktatási intézményeknek. Az eddig megismert kormányzati logika alapján úgy tűnik, hogy nem fog jelentősen növekedni az iskolák mozgástere.

Pölöskeiné közlése szerint az iskolaigazgatóknak javaslattételi jog helyett egyetértési joga lesz a pedagógusok alkalmazásánál. Az igazgatókat nem a miniszter, hanem a központ vezetője nevezi ki, míg a tankerületi vezetőket a szakminiszter. – Az a minimum, hogy az iskolaigazgatóknak egyetértési jogot adnak a pedagógusok alkalmazásánál – mondta Mendrey. A PDSZ elnöke továbbra is úgy látja, hogy az állam egyetlen másodpercre sem akarja kiengedni kezéből az irányítást, a kormány a társadalom minden területét uralni akarja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.