UD Zrt.-ügy: újabb ügyészségi határozat?

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese pénteken újságíróknak azt mondta: nem látta a Központi Nyomozó Főügyészség újabb határozatát az UD Zrt. üggyel kapcsolatban.

Az MDF-es politikus annak kapcsán reagált az újságíróknak, hogy a Heti Válasz online kiadására pénteken délelőtt felkerült cikkben az áll: a Központi Nyomozó Főügyészség határozatából kiderül, az MDF elnöke még a "megfigyelési" ügy kirobbantása előtt értesült arról, hogy az UD Zrt. semmiféle adatot nem gyűjtött róla.

Herényi Károly, a párt elnökhelyettese közölte: határozottan cáfolja, hogy Dávid Ibolya az ügy kirobbanása előtt tudta volna, az UD Zrt. semmiféle adatot nem gyűjtött róla.

A hatóságnak meg kellett szüntetnie a Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt érintő büntetőeljárást, mert az Országgyűlés október 19-én nem függesztette fel a képviselők mentelmi jogát. A mentelmi jog felfüggesztésére a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség.

A Heti Válasz online kiadásában az is szerepel: a Központi Nyomozó Főügyészség november 10-i határozatában elkülönítette a Dávid Ibolya és Herényi Károly elleni személyes adattal való visszaélés és kényszerítés miatti eljárást a Szilvásy György volt titokminiszter ellen folyamatban lévő büntetőügytől. Előbbiek tekintetében a hatóság meg is szüntette a vizsgálódást, miután októberben az Országgyűlés a szocialista képviselők ellenszavazatai miatt nem függesztette fel a két MDF-es politikus mentelmi jogát.

A cikk szerint a Heti Válasz birtokába került ügyészségi határozat hangsúlyozza: az eljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy a személyes mentesség megszüntetését követően folytassák Dávidék büntetőügyét. Kiemelik: a határozat indoklásában az ügyészség eddig nem látott részletességgel tárja fel a "megfigyelési" történetet. A hatóság dokumentuma szerint Dávid Ibolya pontosan tudta, hogy az UD Zrt. semmilyen adatot nem gyűjtött róla, mégis - mint írják - "kényszerítésre" használta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által rögzített egyik telefonbeszélgetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.