UD Zrt.-per: Laborcnak meg kell jelennie a bíróság előtt

Megkezdődött, de el is halasztották az UD Zrt. kontra Laborc per tárgyalását.

A kereset ismertetésével megkezdődött a Fővárosi Bíróságon az UD Zrt.-nek Laborc Sándor, az Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója ellen indított személyiségi jogi pere; a tárgyalást azonban elhalasztották és a következő - októberre kitűzött - tárgyaláson az NBH korábbi vezetőjének is meg kell jelennie.

A perben a cég azt sérelmezi, hogy Laborc Sándor az NBH vezetőjeként olyan tartalmú feljelentést tett ellenük, mellyel megsértette a cég mint jogi személy személyiségi jogait, ellehetetlenítette a működésüket, továbbá kifogásolják a sajtó nyilvánossága előtt tett nyilatkozatait is. A társaság keresetében a jogsértés megállapítását, az attól való eltiltást, elégtétel adását és 2 millió forint kártérítés megfizetését kérte. Laborc jogi képviselője ezzel szemben a kereset elutasítását kérte, arra hivatkozva, hogy az valótlan állításokat tartalmaz.

A tárgyaláson elhangzott: a felperes által kifogásolt állítások valóságtartalmának bizonyítása az alperes feladata, de a felperesnek kell bizonyítania, hogy a perben hivatkozott sajtónyilatkozatokkal összefüggésben milyen hátránya keletkezett. Az eljáró bíró hangsúlyozta: ennek során szét kell választani a cégvezetőket és a céget mint jogi személyt érő esetleges hátrányokat. A bíró kitért arra is, szükségesnek látja, hogy megismerje Laborc feljelentését, az elutasított feljelentés nyomán benyújtott panaszt, valamint az ügyben a legfőbb ügyésznek megküldött levelet.

A per keddi tárgyalásán elhangzott az is: Laborc Sándor 2009. szeptember 1-jei hatállyal mondott le posztjáról, de szolgálati viszonya jelenleg is, 2010 május 1-ig fennáll, felmondási idejét tölti.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban került a köztudatba. Az ügyben Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója tett feljelentést még 2008. szeptember 10-én, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények miatt azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást.

Laborc Sándor panasszal élt a nyomozást megszüntető határozatok miatt. Az MTI birtokába jutott panaszban a főigazgató - aki egyébként a nyomozás során tapasztalt "anomáliák matt" tavaly szeptember 1-jével lemondott posztjáról - hangsúlyozta, hogy ismeretei szerint az UD Zrt. székhelyén tartott házkutatásnál olyan - a haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel visszaélést megalapozó - eszközöket (például farönkbe rejtett videokamerát, annak vevőegységét, mobil helymeghatározó eszközt, rádióvevőt) találtak, amelyek a kirendelt szakértő véleménye szerint is titkos megfigyelésre alkalmas eszközök. Időközben a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt az UD Zrt. vezetője ellen indított eljárást.

A főigazgatónak a megszüntetett nyomozások miatt tett panaszát a Fővárosi Főügyészség később elutasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.