Az ügyészség nyomozást rendelt el az UD Zrt.-ügyben

Írásbeli kérdéseket intézett a legfőbb ügyészhez Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselője az UD Zrt. ügyben; a politikus arra vár választ: ha tudomásukra jut, hogy egy cég kétmilliárd forintot akar fordítani egy parlamenti párt ellenőrzésére, akkor az ügyészség milyen lépéseket tehet. Az ügyészség keller László korábbi, hasonló tartalmú levele miatt már elrendelte a nyomozás.

Karsai Péter az MDF országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: írásban négy "elméleti kérdést" intézett a legfőbb ügyészhez augusztus 5-i keltezéssel, és abban bízik, hogy a 15 napos határidőn belül választ kap Kovács Tamástól. A politikus azért tett fel "elméleti kérdéseket", mert a vádhatóság azzal hárítaná el a válaszadást, hogy folyamatban lévő ügyről nem adhatnak tájékoztatást.

Kovács Tamás legfőbb ügyész
Kovács Tamás legfőbb ügyész

Az MDF-es képviselő azt kérdezi Kovács Tamástól, milyen lépéseket tartana indokoltnak, ha tudomására jutna, hogy egy személy vagy egy szervezet kétmilliárd forintot fordítana egy parlamenti  párt feletti kontroll megszerzésére, és milyen információkat tartana elégségesnek, hogy az ügyészség vizsgálatot indítson ilyen ügyben?

Karsai Péter arra is választ vár, mely szereplő viselkedése feszegeti a tisztességes demokrácia és jogállamiság kereteit: azé, aki törvénytelen eszközökkel próbál beavatkozni egy párt tisztújítási folyamatába, vagy az, aki ezt az információt a nyilvánosság elé tárja, esetleg aki bizonyítékait átadja a megfelelő szerveknek?

A Gripen-üggyel kapcsolatban azt a kérdést tette fel, milyen lépéseket tartana a legfőbb ügyész indokoltnak, ha egy bűncselekmény hiányában lezárt ügyben a nemzetközi sajtóból arról értesülne, hogy egy másik ország hatóságai szerint a többmilliárdos korrupció-gyanús ügyben magyar politikusok és pártok is érintettek?

Karsai Péter várja a legfőbb ügyész válaszát a törvény által elrendelt 15 napos határidőn belül. "Nem engedhetjük, hogy két évtizeddel a rendszerváltozás után a politikai bunda részévé váljon a demokráciának" - fogalmazott az  országgyűlési képviselő, hozzátéve, az sem engedhető meg, hogy visszatérjen a politikai nézetek, vélemények nyílt vállalása miatti félelem a közéletbe, vagy bármilyen más ügyben az áldozatokból kreálhassanak bűnbakot.

Eközben szerdán kiderült: feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész a Keller László által egy hete hozzá intézett, szintén az UD Zrt. ügyében feltett írásbeli kérdést. Ezt a szocialista képviselő közölte. Elmondta, Kovács Tamás a levelet - tartalma miatt - feljelentésként értékelte, és átette a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amely személyes adattal való visszaélés vétsége miatt nyomozást rendelt el augusztus 4-én.

Keller László egyebek mellett azt firtatta, kinek a megbízásából és milyen információt gyűjtött személyéről a cég. Ha volt adatgyűjtés, akkor milyen üzleti érdekből, kinek a kérésére és kivel egyeztetve tették azt. Továbbá: lehet-e összefüggés a 2006-os adatgyűjtés és az UD Zrt. adatgyűjtése között?

Az írásbeli kérdés indokaként az MSZP-s képviselő leírta, hogy július 30-án az egyik kereskedelmi rádió műsorában hallotta először, hogy az UD Zrt. az információgyűjtése során különböző személyekről gyűjtött adatokat. A műsor után Keller egyik családtagja arra hívta fel a figyelmemét, hogy az UD-ügy kipattanása során megjelent a sajtóban olyan hír, miszerint az információgyűjtésben érintett személyek között ő is szerepel, mint országgyűlési képviselő. A HVG július 25-i számát elolvasva a politikus úgy ítélte meg, lmindennek ehet alapja.

A politikus arra is felhívta Kovács Tamás figyelmét, hogy 2006. október 27-én a XI. kerületi rendőrkapitányság tanúkihallgatása során azt hozta a tudomására, hogy egy nyomozás során az ügy egyik elkövetőjének tartózkodási helyén a személyére vonatkozó adatgyűjtésről szóló jelentést foglalt le. Az ügyészség Keller László tudomása szerint nem lépett annak érdekében, hogy kiderítse, kik végezték az adatgyűjtést, kik készítették el a róla szóló jelentést, kinek a megrendelésére, valamint, hogy ki használta fel ezeket az adatokat és milyen célból.

Az adatgyűjtés személyes adatokat is tartalmazott, de az ügyészség nem látta szükségesnek az eljárás megindítását - írta levelében a politikus.

Korábban Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselőjeként szintén több tucat kérdést tett fel az UD Zrt. ügyében a legfőbb ügyésznek, amelyben egyebek mellett azt kérdezte, hogy miért Szilvásy György lett az egyetlen gyanúsított az UD Zrt.-ügyben?

Ismeretes, az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozóiroda.

Ugyanezen a napon Dávid Ibolya, az MDF elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amelyet a Fővárosi Főügyészség később elutasított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.