UD-botrány: nem volt politikai nyomás a főügyészség szerint

Visszautasította a lehallgatási üggyel kapcsolatban megfogalmazódott koncepciós vádakat a Legfőbb Ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség kabinetirodája nem kommentálja az Országgyűlés mentelmi bizottságának Dávid Ibolya és Herényi Károly országgyűlési képviselő ügyében hozott döntését, ugyanakkor az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az ügyben sok lenne a koncepciós és politikai elem.

Nem is aggályos

A legfőbb ügyész mindig tudomásul vette és tiszteletben tartotta a mentelmi bizottság, illetve az Országgyűlés mentelmi ügyekben hozott, "az utóbbi időkben sajnos többször elutasító" döntéseit - tartalmazza a közlemény. Mint írták: a Legfőbb Ügyészség visszautasítja azokat az állításokat, hogy "... az ügyben túl sok a koncepciós elem", illetve, hogy "aggályos az egész ügy, túl sok benne a politikai elem". Kovács Tamás legfőbb ügyész ez év júniusában kérte a Háztól a két politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert - mint azt akkor levelében írta - megalapozottan gyanúsíthatóak kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével.

Birtokába került

Az UD Zrt. ügye az elmúlt év őszén robbant ki. Tavaly szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Koncepciós elemek

A bizottság e hét keddi ülése után a testület szocialista elnöke, Géczi József Alajos jelentette be: a bizottság nem javasolta a parlamentnek, hogy függessze fel Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Négy képviselő szavazott a mentelmi jog felfüggesztése mellett és négy képviselő ellene. Géczi József Alajos fogalmazott úgy, hogy a négy, nemmel szavazó képviselő szerint "aggályos az egész ügy, túl sok benne a politikai elem". Kérdésre válaszolva közölte: az ügyészséget nem akarja vádolni, de olyan érzésük van, hogy az ügyben túl sok a koncepciós elem.

Függetlenül végezte

A Legfőbb Ügyészség csütörtöki közleményében aláhúzta: az ügyészség ebben az ügyben is elfogulatlanul, politikai szempontoktól függetlenül végezte munkáját. Visszautasították azt a kritikát is, hogy "... az ügyészség nem adott elegendő tájékoztatást..." az ügyben. Erről ugyancsak Géczi József Alajos beszélt korábban. A bizottság elnöke azt mondta: bár kérték, az ügyészség nem adott iratokat arra nézve, mire alapozzák Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal szemben a kényszerítés és a személyes adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúját.

Kivédhető lenne

Az ügyészségi közlemény emlékeztetett: az Országgyűlés elnökéhez június 23-án a legfőbb ügyész által intézett ötoldalas megkeresés részletesen tartalmazza a megállapíthatónak látszó tényállást, annak bizonyítékait, és a jogi minősítést. Hozzátették: a bizottság elnökének kérésére szeptember 14-én a legfőbb ügyész újabb írásbeli felvilágosítást adott. "Kétségtelen, hogy a bűnügy iratait nem küldtük meg, mert az szigorú alkotmányos tilalomba ütközött volna; ennek részletes indokait szeptember 28-ai átiratában a legfőbb ügyész közölte" - tartalmazza az ügyészségi közlemény, amely kitér arra is, hogy az egyik hírportál az eseményeket úgy kommentálta: "az ügyészségen ott marad a vád, hogy koncepciós ügyeket kreál, a két képviselőn pedig ott marad a szégyen." Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: mindez a teljesen alaptalan vád kivédhető lenne a büntetőeljárás lefolytatásával, de a döntés joga az Országgyűlés kezében van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.