Civilek tüntetnek az Ökotársért

A Népszabadság információi szerint jelenleg is zajlik a házkutatás az Ökotárs Szerb utcai székházában, és a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő alapítvány munkatársait továbbra sem engedik telefonálni (aki hívja őket, maga is meggyőződhet róla: némelyeknek ki van kapcsolva a mobiljuk, mások azonnal kinyomják, vagy nem veszik fel).

A demonstratív eljárás még reggel kezdődött, amikor egyenruhás készenléti rendőrök, és civil ruhás nyomozók jelentek meg a székháznál, majd a bent lévő (az Ökotárs irodáját társbérletben használó) civileket igazoltatni kezdték. Időközben befutott Móra Vera, az alapítvány igazgatója, jelenleg ő kalauzolja a laptopokkal felszerelt, a szekrények átkutatását végző NNI-nyomozókat.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A rajtaütés előzményeiről lapunk is beszámolt: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának ellenőrzése keretében jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tett „egy szervezet” ellen, egyben piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál. A kiváltó ok, hogy az Ökotárs a korábbi években (nyilvánosan, azaz kuratóriumi döntés alapján, az éves beszámolókban rögzített módon) megelőlegező támogatást nyújtott a pályázatain nyertes néhány civil szervezetnek, hogy legyen pénzük az utófinanszírozású pályázati projektek lebonyolítására. A konstrukció ellen az alapítvány könyvvizsgálója nem emelt kifogást, és egyes információk szerint az Ökotárs a PSZÁF-tól is kért állásfoglalást, a felügyelet kissé dodonaira sikeredett válasza pedig szintén nem tartalmazott olyasmit, amit tiltásként lehetne értelmezni.

A kérdés szakértői a Népszabadság figyelmét arra is felhívták, hogy az utófinanszírozás megelőlegezése meglehetősen elterjedt gyakorlat a magyar közszférában, és fideszes önkormányzatok is előszeretettel élnek vele: egyebek mellett Hódmezővásárhely és a Vas megyei közgyűlés is nyújtott ilyen támogatást unós projektekhez az utóbbi években.

Az ügyhöz tartozik, hogy az áthidaló kölcsönöknek semmi közük sincs a Norvég Alapokhoz, azok ugyanis előfinanszírozási rendszerben nyújtanak támogatást. Ahogyan az Ökotárs közleményében olvasható: „az Alapítvány valóban több alkalommal adott civil szervezeteknek visszatérítendő támogatásokat az elmúlt években – amint azt jelentéseinkben is mindig feltüntettük. Ennek azonban egyáltalán semmi köze nincs az NCTA-hoz. Az Ökotárs Alapítvány saját (évtizedes távlatban többek között épp ilyen célokra összegyűjtött) vagyonából, tőkéjéből nyújtott visszatérítendő támogatásokat – a hozzá segítségért forduló civil szervezetek egyedi kéréseire válaszul, alkalmi jelleggel. A visszatérítendő támogatások az esetek túlnyomó többségében elnyert és leszerződött, de utófinanszírozott EU-s támogatások áthidalását szolgálták. A szervezetek szorult helyzetükben fordultak hozzánk, hiszen saját szűkös lehetőségeik nem teszik lehetővé milliós nagyságrendű összegek megelőlegezését, és ennek hiányában nem tudták volna végrehajtani a vállalt projekteket. Így elestek volna a támogatástól nemcsak ők, de az adott projektek kedvezményezettjei: munkanélküliek, iskolás gyerekek és az ország is, és nem valósultak volna meg oktatási, ökoturisztikai és más fejlesztések sem. A kereskedelmi bankok ugyanis (kevés kivétellel) nem adnak kölcsönt civil szervezeteknek támogatott projektjeik előfinanszírozására, nem tekintik kellő garanciának erre a megkötött szerződéseket.”

A hatósági zaklatás miatt felháborodott civilek ma este 18 órára tiltakozást szerveznek az Ökotárs székháza elé.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.