Tüntetés lesz a vasfüggöny ellen

Tüntetést szervez a magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen a korábban országos útblokádot hirdető Büki Zoltán. A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság nevében vasárnap délutánra meghirdetett demonstráció kapcsán Büki elmondta: erkölcsi kötelességünk, hogy támogassuk azokat, akiknek el kell hagyniuk a hazájukat.

A helyszínt sem véletlenül választották ki – hangsúlyozta –, hiszen a budapesti Hősök terén mindjárt hét „bevándorló" szobra is látható. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy nemcsak be-, hanem kivándorló nemzet is vagyunk, hiszen a múlt század első felében, majd az 56-os forradalom idején százezrek hagyták el az országot.

Így történelmi okokból sem zárkózhatunk be, ha valaki bajba kerül és nálunk remél segítséget – fogalmazott. A menekültáradatra szerinte a legrosszabb válasz, hogy kerítést akarnak emelni az ország déli határán. A vasfüggönyt negyedszázada lebontották, és Büki úgy gondolja, nem lehet megengedni, hogy egy „elmebeteg" azt bárhol újra felépítse.

Ráadásul a több mint húszmilliárdért, amibe a kerítés kerül, korszerű befogadó állomásokat lehetne létrehozni – mondta –, ahol a menedékkérőket tisztességes körülmények között helyezhetnék el, és szűrhetnék is őket: ki a megélhetési bevándorló, s ki az üldözött. Az új vasfüggöny különben ennél is többe kerülhet – véli –, mert mozgásérzékelők, hőkamerák és más technikai eszközök nélkül az egész nem ér semmit.

A tervezett tüntetés különben erősen megosztja az embereket: a demonstráció Facebook-oldalán olvasható olyan vélemény is, amely szerint távoli térségek humanitárius katasztrófáihoz semmi közünk, más meg egyenesen Büki köré emelne kerítést. Nagyjából 1700-an viszont azt ígérik, ott lesznek vasárnap a Hősök terén.

Ez nem túl nagy szám, és a tapasztalatok szerint sokan a jelentkezésük ellenére sem vesznek részt az ilyen akciókban. Büki viszont optimista, hiszen a felhívás megjelenése után két nap alatt 1500-an jelezték, hogy kimennek a tüntetésre. Utána viszont az oldalt egy ismeretlen bejelentésének hatására letiltották, amely két napig nem volt elérhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.