galéria megtekintése

Négy méter magas vasfüggöny épül a déli határon

73 komment


Bita Dániel

Négy méter magas kerítés építését rendelte el a kormány a magyar–szerb határon. Az előkészületek azonnal megkezdődnek. Tudósításunkat folyamatosan frissítjük!

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében bejelentette: a kabinet arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy hét alatt, vagyis jövő szerdáig tegye meg a határ lezárásához szükséges előkészületeket.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentik az új vasfüggönyt
Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentik az új vasfüggönyt
Bruzák Noémi / MTI

A magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú, vagyis ekkora szakaszon létesül határzár.

 

Szijjártó indoklásul mindössze annyit mondott, a kormány meghallgatta Pintér tájékoztatását a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomásról, illetve az uniós belügyminiszterek tegnapi találkozójáról.

Szerinte a migráció az összes európai uniós tagállam közül Magyarország számára jelenti a legsúlyosabb kihívást.

Szijjártó hozzátette: Európa keresi a megoldást bevándorlásügyben, de az ahhoz vezető út hosszúnak és időigényesnek tűnik, ezért a magyar kormány nem vár tovább, és haladéktalanul megkezdi a kerítésépítés előkészületeit.

Kapcsolódó cikkünk: Orbánék kőkemény lépésre készülnek

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek keddi tanácskozásán ­szóba került, hogy az idegenrendészeti őrizet visszaállításával lehetne megfékezni a menekültáradatot, amely egyre súlyosabban ­érinti Olaszországot és Görögországot. Részleteket itt olvashatnak.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a kormány semmilyen kötelezettségét nem szegi meg, hasonló határzár létesült korábban a görög–török és a bolgár–török határon is.

Bolgár katonák a török határon húzódó kerítésnél
Bolgár katonák a török határon húzódó kerítésnél
Stoyan Nenov / Reuters

Szijjártó szerint a kormány döntése nem egyedülálló: a görög–török, valamint a bolgár–török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.

Gazda-konzultáció

Szijjártó arról is beszámolt: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a térségben élő gazdák között felméréseket végeztek, és „ők is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken”.

A minta: szögesdrót-kerítés a bolgár-török határon
A minta: szögesdrót kerítés a bolgár–török határon
Stoyan Nenov / Reuters

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás a tagállamok közül (arról, hogy valójában melyik tagállamnak mekkora nyomást jelent a bevándorlás, itt írtunk részletesen – a szerk.)

A külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő nem válaszolt kérdésekre, későbbre ígértek további tájékoztatást.

Semmi különös?

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését. Nógrádi az M1 aktuális csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészeket is fogtak – fejtette ki.

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is – mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs „semmi különös”. A szakértő úgy fogalmazott: „a lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország”. Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, „mintha otthon lenne”, átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád–Pozsony–Budapest–Prága útvonal. Ez a lépés szükséges volt – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot fel kell tartóztatni – mondta a szakértő.

Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: „Európának nincs szüksége menekültekre”, hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni – emlékeztetett Nógrádi György. Azt mondta: a kormány döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb–macedón határon.

Magyar magyarnak magyarja

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb–magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában „pillanatok alatt felhúzható”. Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje – hangsúlyozta.

A vasfüggöny bejelentése újabb muníciót adott az idegenellenes kormányplakátra vadászó digitális népművészeknek
A vasfüggöny bejelentése újabb muníciót adott az idegenellenes kormányplakátra vadászó digitális népművészeknek
Facebook

Még több kerítést?

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar–szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor „nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet” – reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére. A VMSZ elnöke az MTI belgrádi tudósítójának azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. „A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések” – tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak.

„Vissza kell toloncolni”

Pásztor emlékeztetett arra, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét. Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Hozzátette, hogy azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni. „Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia” – szögezte le. Megnyugtatásul közölte, hogy a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja.

Kapcsolódó írásunk: „Összeomolhat Európa szociális ellátórendszere"

A cseh és a szlovák kormány azt szorgalmazza, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos ügyek továbbra is a nemzeti kabinetek jogkörében maradjanak, ne Brüsszel döntse el, hány menekültet fogadjanak be az egyes tagországok. Pozsonyi tudósítónk cikkét itt olvashatják.


MSZP: Nem építeni, lebontani!

Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség - hangoztatta. Az ellenzéki politikus szerint Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt. A kormány döntése méltatlan ahhoz a Magyarországhoz, amely már egyszer egyesítette Európát - tette hozzá.

Jobbik: A határzár nem elég

A Jobbik véleménye szerint egy határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot – erről Z. Kárpát Dániel beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, pártjuk segítő kezet nyújt minden valódi üldöztetés elől menekülő embernek, de ez nem vonatkozik a gazdasági okokból menekülőkre. Szavai alapján az ide érkezők elsősorban nem a munkaerőpiacot, hanem az európai szociális rendszert célozzák meg. Magyarországnak sem forrása, sem lehetősége, sem kötelessége nincs arra, hogy a gazdasági okok miatt érkezőket támogassa – szögezte le. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez „ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen”. Akinek bizonytalan az identitása és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen – közölte céljaikat, miközben újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.