Túl olcsón dolgoztak volna Simicskáék, ezért nem nyertek

A Közgép 238 millióval olcsóbban újított volna fel egy budapesti felüljárót, mint konkurense. Simicska Lajos cége azonban mégsem nyert, az indoklás érdekes.

Az Orbán-Simicska háború eszkalálódása óta sorra bukja el az állami megrendeléseket a Közgép. Most is ez történt, ezúttal a XXIII. kerületi Grassalkovich út – Ócsai út – Haraszti út kereszteződésénél található felüljáró felújítására kiírt pályázaton jártak pórul. A június 3-i eredményhirdetésen derült ki, hogy miközben a Közgép 430 millióért vállalta volna a munkát, a BKK nem őket, hanem a 668 milliós ajánlatot benyújtó A-Híd és Strabag konzorciumát hozta ki győztesként - írta a 444.

Az indoklás szerint azért nyert a konzorcium, mert a legolcsóbb érvényes ajánlatot tette. A Közgépet ugyanis kizárták, mert túl olcsónak találták az ajánlatukat. A BKK így indokolta döntését: „(...) az ajánlattevő bizonyos egységárai túlzottnak alacsonynak bizonyultak úgy a többi ajánlattevő, mint ugyanezen vállalkozó saját (korábbi) egységáraihoz viszonyítottan". Később pedig ezt írja a BKK a döntés hátteréről: „(...) a legalacsonyabb összegű ajánlatot adó ajánlattevő ára kirívóan alacsonynak minősíthető, mivel a becsült értéktől -37 %-kal tért el".

A becsült érték az, amit a BKK által felkért tanácsadók számoltak ki, hogy kb. mennyiből lehet egy ilyen munkát megcsinálni. Ezeket a számításokat már az ajánlatok felméréséhez végezték. Az olcsóságon kívül más kifogás nincs a kizárás indoklásában.

Egyébként a BKK által első körben becsült ár, amely a tenderbontáskor derült ki, igen nagyvonalú volt, 921 millió forint. Ez mintegy 150 millióval több volt még a legdrágább ajánlatnál is, és több mint kétszerese volt a Közgép ajánlatának.

A Közgép egyébként azzal indokolta a feltűnően alacsony árajánlatát, hogy a GOH felüljáró éppen csak másfél kilométerre van a telephelyüktől és szerelőcsarnokuktól. Vagyis szállításra, tárolásra, felvonulásra alig kellene költeniük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.