galéria megtekintése

Fecniként tépte ketté Simicska a jobboldalt

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.

Bednárik Imre - Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Váratlanul teljesült a fenyegetésnek beillő jóslat, péntek délután a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetőségének a lemondása után totális háborúvá fajult Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos viszonya. A kormány holdudvarán egyik pillanatról a másikra lett úrrá a káosz. A vállalkozó százmilliós bevásárlással nyugtatta meg magát.

Olyasmi történt pénteken a Simicska-médiabirodalomban, amit a Magyar Nemzet-olvasók, illetve Hír TV-nézők, Lánchíd Rádiót hallgatók valószínűleg soha nem gondoltak volna. Simicska Lajos a Népszava címlapján totális médiaháborúval fenyegetett arra az esetre, ha a kormány – az RTL-lel való békülés jegyében – valóban bevezetné az ötszázalékos reklámadót. Ez a változás ugyanis több százmilliós pluszkiadást jelentene a Simicska-vállalkozásoknak.

Simicska tavaly szeptember Sárváron, a balján Liszkayval. Hátbatámadásnak tartja a lemondást
Simicska tavaly szeptember Sárváron, a balján Liszkayval
Németh Dániel / Magyar Narancs

„Ez újabb támadás a demokrácia ellen" – mondta. A Népszavának adott nyilatkozatát Simicska valószínűleg abban a hiszemben tette, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter már megállapodott az RTL luxemburgi tulajdonosaival, ám ezt Orbán szerda este, a Fidesz mezőkövesdi kihelyezett frakcióülése előtt – éppen egy a Hír TV-nek adott interjúban – árnyalta kissé. Péntek délelőtt Rogán Antaltól lapunk azt kérdezte, hogy van-e most megállapodás az RTL Klub és a kormány között arról, hogy a reklámadót ötszázalékosra mérsékelnék, vagy nincs. Rogán azt válaszolta: a mezőkövesdi frakcióülésen Lázár János miniszterelnökségi miniszter „sem ezt, de az ellenkezőjét sem állította". Simicska Lajos Népszavának adott „totális háborús" nyilatkozatára pedig úgy reagált: „Abszolút megértő vagyok, a tiltakozás teljesen természetes, ha valakit adóváltozás érint, az pedig vérmérséklet, habitus kérdése, ki hogyan tiltakozik. A kormánynak higgadtságra és türelemre van szüksége."

 

A háború kitöréséhez azonban nem közvetlenül a reklámadó, hanem a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió vezetőinek a döntése vezetett. Még véget sem ért ugyanis Rogán sajtótájékoztatója, amikor a Magyar Nemzet internetes oldalára délben felkerült egy rövid közlemény: „A mai nappal a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió alábbi vezetői lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat: Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese." A távozó szerkesztők így deklarálták, hogy a maguk részéről nem szeretnének háborúzni a kormánnyal. Nem lenne meglepő, ha többen közülük az állami médiánál folytatnák. Döntésükről a beosztottjaiknak sem szóltak előre.

„Bemegyek és kivágok mindenkit"

Simicska erre elképesztő indulattal reagált, árulásnak minősítette a szerkesztőségvezetők távozását. Az Orbán egykori kollégiumi szobatársaként, a Fidesz gazdasági igazgatójaként, 1998 után az APEH elnökeként, majd a Közgép tulajdonosaként, a legbefolyásosabb jobboldali oligarchaként elhíresült vállalkozó az utóbbi másfél évtizedben elérhetetlen volt újságíróknak, pénteken viszont nyilatkozatok sorát adta, nem fukarkodva a sajtóban legfeljebb Bayer Zsolt publicisztikai munkássága miatt bevett kifejezésekkel.

A Magyar Nemzet szerkesztősége előtt péntek délután. Nem szóltak nekik előre
A Magyar Nemzet szerkesztősége előtt péntek délután. Nem szóltak nekik előre
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt" – ez volt Simicska első, az Indexnek elmondott reakciója a közleményre. „Bemegyek, és kivágok mindenkit" – ezt már lapunknak nyilatkozta. A kormányfőt több interjúban is gecinek nevezte, azt állítva: ő áll bizalmi embereinek felmondása mögött, sugalmazása szerint lefizette vagy megfélemlítette őket. Simicska azt ígérte, rendet csinál, kirúgja a szerkesztőségekből az orbánistákat, és mindenhová a saját embereit ülteti. Ezt pár órán belül lényegében meg is tette. A Hír TV elnöke ő maga lesz, a Magyar Nemzet élére a főszerkesztő-helyettesek közül egyedüliként maradó D. Horváth Gábort nevezte ki. Tóth Marianna, a Magyar Nemzet kiadója ügyvezető lett, a Lánchíd Rádió élére Schlecht Csaba került.

Lappangási idő

A Simicska–Orbán háborúnak hónapokkal ezelőtt voltak jelei. Hogy a színfalak mögött mi zajlik és hogy a fideszes politikai elit most mekkora cégbirodalommal került szembe, arról októberben írtunk részletesen.

Úgy tudjuk, D. Horváth Gábor azért nem írta alá a közleményt, mert az elmúlt hetekben egy belső szerkesztőségi vita miatt kényszerszabadságon volt. Ami Schlechtet illeti, az ő neve emlékezetes, a vállalkozó ugyanis 1995. július 25-én, egyetlen napon 14, úgynevezett Fidesz-közeli céget – olyan társaságokat, amelyek a cégiratok szerint akkoriban egyes fideszes vezetők, illetve az ő közeli hozzátartozóik érdekeltségébe tartoztak – adott el Kaya Ibrahimnak. Két évvel később újabb cégeket adott el a horvát állampolgárságú Josip Totnak. Az eladott társaságok különböző összegű köztartozásokkal, vagyontalanul kerültek a vevők birtokába.

A Hír TV már támadott

A Népszabadságot a másik oldalról úgy tájékoztatták, a médiabirodalom vezetői azért döntöttek a lemondás mellett, mert Simicska előző nap azt közölte Liszkayval, hogy 180 fokos fordulatot vár mindenkitől, „át kell állítani a váltót" Orbán-ellenesre, mert „az ellenségem ellensége a barátom". Állítólag azt is mondta, hogy aki ezt nem veszi tudomásul, „azt ki kell rúgni". A főszerkesztők és helyetteseik nem szerettek volna asszisztálni a „népszavás" átálláshoz.

Új szerepben?
Új szerepben?
Veres Viktor / Népszabadság

Lapunk információi szerint a főszerkesztők a lemondásuk nyilvánosságra hozatala előtt még megkísérelték jobb belátásra bírni Simicskát, de ezt nem sikerült elérni, ezért döntöttek a távozás mellett. Úgy tudjuk, Simicska péntek délután először a Magyar Nemzet, majd a Hír TV, végül pedig a Lánchíd Rádió épületében személyesen is megjelent kinevezni az új szerkesztőségvezetőket.

Simicska egyúttal visszaszerezte tulajdonrészét Liszkaytól a Magyar Nemzet kiadójában, állítása szerint százmillió forint körüli összegért. A Hír TV péntek délután élesen támadta a reklámadó módosítását, mondván, a kormány Lázár János miniszter révén lepaktált az RTL Klubbal, és a „tőkeszegény" magyar médiavállalkozásokat sújtja a külföldi tulajdonú csatorna helyett. Az Átlátszónak nyilatkozva Simicska azt mondta: a kormány fel akarja számolni a független médiát, de „a mi médiánk ellen fog állni, és kurvára le fogja szarni, hogy Orbán mit akar".

Orbán érkezőben a mezőkövesdi Fidesz-frakcióülésre. Helyrehozhatatlan kijelentések, áthidalhatatlan távolság
Orbán érkezőben a mezőkövesdi Fidesz-frakcióülésre. Helyrehozhatatlan kijelentések, áthidalhatatlan távolság
Czeglédi Zsolt / MTI

A Hír 24-nek nyilatkozva Simicska a háború lehetséges végkimenetelét is megjövendölte: valaki elesik. „Engem is le lehet lőni" – mondta vészjóslóan. Lapunk kérdésére egy interjúban később azt állította, nem kérte beosztottjaitól, hogy forduljanak szembe Orbánnal és a Fidesszel. A korábban a veszprémi időközi választáson való indulását lebegtető milliárdos ugyanakkor kijelentette, a kétharmad sorsáról ténylegesen döntő tapolcai voksoláson sem indul.

Akik kimaradtak

Fontos, hogy Simicska nemcsak a jobboldali törzsközönség kedvenc médiumait birtokolja, az érdekeltségébe tartozik a leghallgatottabb rádió, a Class FM és az ingyenes Metropol újság is. Ezek eddig távol maradtak a harcmezőtől, és sokkal több embert érnek el, mint a Magyar Nemzet és a Hír TV. Ezért lényeges, hogy Simicska a Magyar Narancsnak azt mondta: Nyerges Zsolttal és Fonyó Károllyal, akik az utóbbi médiumokhoz kapcsolják, változatlanul jóban van.

Le fogja szarni – mondta
Le fogja szarni – mondta
Németh Dániel / Magyar Narancs

A Fidesz vezetői tartózkodóan nyilatkoztak a konfliktusról. A legtovább Kósa Lajos ment, aki, noha munkaügyi vitának minősítette a történteket, azt mondta: Simicska egykor közel állt a Fideszhez, de mostanra eltávolodott. Az ellenzéki politikusok derűs kommentárokkal osztották meg Simicska nyilatkozatait a közösségi oldalukon. Az MSZP felszólította a közmédiát, hogy ne alkalmazza a Simicska-birodalomtól távozó vezetőket.

Úgy tűnik, a kormányközeli jobboldalon a Simicska-birodalom létrejötte óta soha nem látott zavar keletkezett. A konfliktust már lehetetlen pacifikálni, Simicska pedig olyan durván, ráadásul nyíltan szidalmazta a miniszterelnököt, amire még nem volt példa – mondták lapunknak kormányoldalról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.