Tudták, hogy baj lehet az MNB-törvényből, Orbán mégis Matolcsyra mérges

Az alkotmányellenesnek bizonyult MNB-törvény megszövegezői – mások mellett Matolcsy György volt alelnöke, Balog Ádám – nem vették figyelembe Péterfalvi Attila előzetes aggályait – tudta meg a Népszabadság. Lázár János szerint másodszor is nekifutnak, és remélhetőleg az igazságügy-miniszter is segít az új verziónál.
"Nekifutunk még egyszer, és megpróbáljuk alkotmányosan rendezni a kérdést. De először elolvassuk és értelmezzük a határozatot és az indoklást, hogy az hagyott-e az MNB esetén bármilyen lehetőséget a parlamentnek" – mondta az Alkotmánybíróság döntéséről Lázár János a Népszabadság kérdésére a Kormányinfó sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy egyéni képviselői indítványról van szó.

Az AB döntése a Kormányinfó sajtótájékoztató közben született meg. Előzetesen, szintén munkatársunk kérdésére Lázár János azt mondta: a kormány reménye, hogy az indoklásban az Alkotmánybíróság a szabályozás határait kijelöli. A Népszabadság kérdésére, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszternek lesz-e szerepe az új verzió kidolgozásában, a miniszter válasza úgy hangzott: reméli, hogy igen, hiszen a közpénz esetében ki kell jelölni, hol vannak a határok.

A postatörvénnyel kapcsolatos döntés viszont nagy siker – értékelt Lázár János –, mert szerinte a döntés azt jelenti, hogy vannak olyan, állami cégtulajdonban lévő üzleti információk, amelyeknél az állam üzleti érdeke előbbre való, mint a nyilvánossághoz való jog.

A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint Orbán Viktor "mérges" Matolcsy Györgyre, aki a miniszterelnöknél lobbizott a jegybanktörvény módosítása és a titkosítás érdekében. Ez presztízsveszteség a kormány számára, akkor is, ha formálisan Bánki Erik fideszes képviselő jegyezte a javaslatot. Mint megtudtuk – Lázár János közvetítésével – a fideszes képviselő előzetesen konzultált az adatvédelmi hatóság vezetőjével, Péterfalvi Attilával. Ezzel szemben az alkotmányellenesnek bizonyult jegybanktörvény-javaslat kidolgozói – a lapunkhoz kiszivárgott hírek szerint mások mellett Balog Ádám, Matolcsy György MNB-elnök volt alelnöke – nem vette figyelembe Péterfalvi aggályait, egyik forrásunk megfogalmazása szerint "egyszerűen lesöpörték az asztalról".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.