Trafikmutyi és pofátlanság: kérdések és feljelentések

A trafikmutyihoz az uniós infrastruktúrát is igénybe vették a fideszesek - állítja az MSZP. Tovább támadja a dohánykoncessziót az LMP is, amely feljelentést tesz. A Fidesznek viszont a trafikokról is Gyurcsány jut az eszébe.

Az MSZP az Európai Unió által támogatott Széchenyi programirodáknak a "trafikmutyiban" való részvételéről, hasznáról vár válaszokat. Török Zsolt, a párt szóvivője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján egy levelet mutatott be, amely szerint a koncessziót elnyert cégek, illetve azok képviselői a Széchenyi programirodákban kötötték meg a szerződéseket.

Az MSZP a magyar kormánytól és az Európai Unió illetékeseitől is azt kérdezi, szabályos-e ez egyáltalán, és az unió tudott-e arról, hogy "a piac pofátlan lenyúlását célzó trafikmutyihoz" az EU által támogatott infrastruktúrát is igénybe veszik a fideszesek. Gyulay Zsolttól, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjétől pedig azt kérdezik, milyen szerződést kötöttek a Széchenyi programirodákkal, fizettek-e a közreműködésükért, és azoknak ez milyen haszonnal járt.

Török Zsolt kiemelte továbbá, hogy a "trafitmutyit" törvényileg nem készítették elő megfelelően, csak annak a "lenyúlásrészét". Így történhetett meg, hogy szabályozatlan körülmények között iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények közelében, közvetlen szomszédságában nyithattak meg dohányboltok - tette hozzá, megjegyezve: a Ferenciek terén például egy egyházi kegytárgyakat árusító bolttal közös helyen nyílt "trafikmutyiüzlet".

A szóvivő azt is elmondta, hogy az előkészítésbe más hibák is csúsztak, ugyanis a szeszárusítás területén is anomáliák keletkeztek. Közölte, az MSZP mindkét területen határozott lépéseket tervez az Országgyűlés őszi időszakára, szeptemberben törvénymódosítást fognak benyújtani.

Török Zsolt leszögezte: az MSZP kormányra kerülése esetén felülvizsgálják a szerződéseket és új pályázatot írnak ki, amelyen a hazai kisvállalkozók élvezhetnek előnyöket. Ezt az intézkedést ebben a formában biztosan eltörlik - szögezte le az MSZP szóvivője. Utalt arra, hogy jövő héttől már csak a nemzeti dohányboltokban lehet kapni dohányterméket, így 35-40 ezer család, amely korábban ebből is élt, akár tönkre is mehet.

LMP: Feljelentés a "trafikmutyi" pályázatai miatt

Az információszabadság megcsúfolásának nevezte a vesztes trafikpályázatok visszaküldését Schiffer András, az LMP társelnöke vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus bejelentette, hogy pártja az ügyben feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen közérdekű adattal való visszaélés miatt.

Schiffer András szerint a kormányzat ki akarja cselezni a közérdekű adatok megismerhetőségét, ezért "menekülőre fogta", és a perek megindítása után ilyen gyorsan próbál megszabadulni a vesztes pályázati ajánlatoktól.

A független országgyűlési képviselő szerint a kormány igyekszik eltüntetni a nyomokat, ám a közérdekű adatok megismerhetőségét a büntető törvénykönyv védi, ezért azt várják a legfőbb ügyésztől, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot.

Közölte, néhány érdekcsoport meggazdagodása érdekében tipornak el becsülettel dolgozó magyar kis- és középvállalkozásokat. Az LMP ezért elindít egy a honlapján hozzáférhető trafik-jogsegélyvonalat, valamint azt kéri, hogy a visszaküldött vesztes pályázatokat juttassák el postán hozzájuk.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy a trafikbotrány kirobbanásakor az LMP az elsők között indított keresetet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ellen közérdekű adatok kiadása iránt, abban a nyertes és a vesztes trafikpályázatok haladéktalan közzétételét kérték. Benyújtottak egy törvényjavaslatot is, amely szerint csak úgy lehetne érvényesen eredményt hirdetni közbeszerzési, uniós fejlesztési koncessziós vagy állami földbérleti pályázaton, ha az eredményhirdetéssel egyidejűleg valamennyi versengő ajánlat nyilvánossá válna – tette hozzá az ellenzéki politikus.

A Fidesz a trafikmutyi kapcsán is "gyurcsányozik"

Az MSZP és az LMP nyilatkozatára reagálva a Fidesz rövid közleményt adott ki, amely így szól: "A magyar kisvállalkozókkal szemben folytatott hajtóvadászat helyett, a baloldal dolga az lenne, hogy szembenézzen a saját botrányos és erkölcsileg vállalhatatlan ügyeivel. Ehelyett azt látjuk, hogy azok, akik egyszer már paktumot kötöttek az alvilággal, ma is ugyanazt a maffiabaloldalt alkotják. Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Mesterházy Attila egy emberként zárnak össze a Gyurcsány-Bajnai-kormány maffiahálózatát működtető, egy kémkedési ügyben első fokon elítélt Szilvásy György mögött. Vajon miért?".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.