Tovább folyik a nyomozás a már nem létező SZDSZ ellen

Különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt folyik eljárás 2014 óta az időközben megszűnt SZDSZ tartozásaival összefüggésben. Az ügyészség a nyomozás határidejét most újabb négy hónappal meghosszabbította.

Újabb négy hónappal, május 13-ig meghosszabbította az SZDSZ kölcsönszerződései ügyében indult nyomozást a Fővárosi Főügyészség – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Bagoly Bettina, az ügyészség szóvivője. Hozzátette, az eljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja.

Úgy tudják, az ügyészség most a szakértői vélemények beszerzését végzi az ügyben. Ahogyan korábban már beszámoltak róla, az eredeti nyomozást egyszer már lezárták, de tavaly tavasszal a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az erről szóló határozatot hivatalból hatályon kívül helyezte, és a nyomozás folytatását rendelte el. Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy a tényállást nem derítették fel teljes körűen, így az eljárást idő előtt és megalapozatlanul szüntették meg.

A már nem létező SZDSZ ellen a jobbikos országgyűlési képviselő, Szilágyi György tett feljelentést még 2014 elején, tehát a hivatalos kampányidőszak kellős közepén. Amint akkor lapunkban is beszámoltunk róla, a párt egy 2007-es törvényi lehetőséggel élve több száz millió forintnyi, állami garanciavállalással támogatott hitelt igényelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a működését szolgáló ingatlanok megvásárlására.

Az Állami Számvevőszék 2012 augusztusában az SZDSZ gazdálkodásának ellenőrzésekor készített jelentéséből kiderül, hogy a hitellel érintett ingatlanok közül négy olyan településen található, ahol a korábbi kormánypártnak nem is működött szervezete. Az ügyészség akkor tájékoztatása szerint az SZDSZ 2009. július 15-e óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének sem tett eleget.

A Magyar Hírlap emlékeztet rá, hogy, hogy a párt több mint félmilliárd forint tartozást hagyott maga után, miután nem fizette vissza a MFB 415 millió forintos kölcsönét. Adóssága 2010 végén 770 millió forint volt. Az 1988-ban alakult SZDSZ – amely három ciklusban is a kormánykoalíció tagja volt – megszűnését 2014 szeptemberében mondta ki jogerősen a Fővárosi Törvényszék.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.