A volt SZDSZ ellen nyomoz az ügyészség

Az ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az SZDSZ tartozásával összefüggésben. A feljelentést a Jobbik már a hivatalos kampányidőszakban tette meg.

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő január végén közölte, feljelentést tesz, és akkor újságíróknak azt mondta, hogy az SZDSZ tartozása 2010 végén több mint 770 millió forint volt, ennek legnagyobb részét egy állami kölcsön tette ki.


Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére elmondta, hogy IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az SZDSZ tartozásával összefüggésben. Tájékoztatása szerint a nyomozást február 13-án rendelték el Szilágyi képviselő feljelentése alapján.

Az ügyészségi szóvivő közlése alapján az SZDSZ - egy 2007-es törvényi lehetőséggel élve - több száz millió forintnyi, állami garanciavállalással támogatott hitelt igényelt a Magyar Fejlesztési Banktól a működését szolgáló ingatlanok megvásárlására.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012 augusztusában az SZDSZ gazdálkodásának ellenőrzésekor készített jelentése szerint a hitellel érintett ingatlanok közül négy olyan településen található, ahol a korábbi kormánypártnak nem is működött szervezete. Az ügyészség tájékoztatása szerint az SZDSZ 2009. július 15-e óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

A IX. kerületi ügyészség a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát bízta meg a nyomozással.


A Jobbik még február közepén arra szólította fel a Fideszt, hogy hívjanak össze rendkívüli parlamenti ülést a volt SZDSZ-es politikusok elszámoltatásához szükséges törvényjavaslat elfogadására.

Szilágyi György akkor úgy fogalmazott: "hosszas harc után" a kormánytöbbség támogatásával sikerült tárgysorozatba venni a pártok részére nyújtott állami támogatások vissza nem fizetését szankcionáló törvényjavaslatot. Csakhogy a jobbikos indítvány napirendre vételéről már csak a választás után felálló új parlament dönthet.

Szilágyi György szerint a kormánypártok részéről csak "szemfényvesztés" volt a javaslat tárgysorozatba vétele. Emlékeztetett rá: bár a Jobbik a házbizottság ülésén tett rá javaslatot, a kormánypárti frakciók nem támogatták, hogy sürgős eljárással még csütörtökön meg is tárgyalja és el is fogadja az előterjesztést a Ház.

Ahhoz még a jelenlegi parlamentnek kellett volna elfogadnia a javaslatot, hogy az áprilisi országgyűlési választáson ne indulhassanak és juthassanak újabb állami támogatáshoz a korábbiakkal is tartozó politikusok – jelezte Szilágyi György. Emlékeztetett rá: Fodor Gábor és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnökök a baloldali Összefogás jelöltjeiként úgy kaphatnak támogatást közpénzből az idei választásra, hogy közben a korábban általuk vezetett párt több százmillió forinttal tartozik az államnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.