Újrakezdik a DK-s polgármester büntetőperét, és ennek örül

A Debreceni Ítélőtábla ma hatályon kívül helyezte a Tóth József polgári polgármester, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat volt MSZP-s alelnökének ügyében született ítéletet, amely tavaly elévülés miatt zárta le az eljárást. A per újrakezdődik, de Tóth - mint mondta - örül ennek. Szerinte így esély nyílik rá, hogy ne elévülés, hanem bűncselekmény hiányában mentsék föl.

- A vád tárgyává tett cselekmény nem évült el. A megismételt másodfokú eljárásban érdemben kell vizsgálni a vádlott bűnösségét a Debreceni Törvényszéken - így döntött Tóth József polgári polgármester (Demokratikus Koalíció) büntetőperében ma a Debreceni Ítélőtábla.

Mint beszámoltunk róla: Tóth Józsefet 2010 szeptemberében, vagyis az önkormányzati választás előtt pár héttel azért vádolta meg a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie egy olyan visszaéléssel kapcsolatban, amely még 2005-ben történt.

A politikus 2005-ben még a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés MSZP-s alelnöke volt, s ebbéli minőségében tudomására jutott, hogy a megyei önkormányzat által alapított M3 Kht.-nál gazdálkodási és pénzügyi szabálytalanságok történtek. A szabálytalanságokról Tóth feljegyzést készített, s írásban kérte a megyei közgyűlés vezetését a szükséges intézkedések megtételére.

A törvénytelenségek elkövetőit pénzbüntetésre ítélték, több esetben már jogerős ítéletek is születtek sikkasztás, magánokirat-hamisítás és számviteli rend megsértése miatt, míg az ügyben Tóth csak tanúként szerepelt.

Ám 2010-ben, röviddel azután, hogy Tóth bejelentette, ismét indul a helyi polgármester-választáson, a vádhatóság azzal állt elő, hogy Tóth József bűnpártolást követett el, mert nem az önkormányzat vezetését kellett volna tájékoztatnia, hanem a rendőrséget. Emiatt vádat emeltek ellene, a Debreceni Járásbíróság pedig 2014-ben hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt nem jogerősen 540 ezer forint pénzbüntetésre és 750 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére ítélte.

Másodfokon 2015-ben a Debreceni Törvényszék megszüntette a politikus ellen indított büntetőeljárást azzal az indokkal: az ügyészség Tóth József ellen 2010-ben fél évvel azután emelt vádat, hogy a terhére rótt ügy elévült. A vádhatóság fellebbezett, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

Fórizs Idikó, az ítélőtábla szóviője a mai határozatról elmondta: az Elek Balázs által vezetett bírói tanács "feltétlen eljárási szabálysértés" miatt hatályon kívül helyezte a másodfokú bíróság határozatát és új eljárás lefolytatására utasította a Debreceni Törvényszéket.

Az ítélőtábla megalapozottnak találta az ügyészi fellebbezést, s megállapította: kétségtelen, hogy sajátos jogi helyzet a közjogi tisztség mentelmi joga, azonban az elévülés félbeszakításának szabályai a büntetőeljárásban a vádlottra is érvényesek.

Az ítélőtábla szerint a vádlott cselekménye nem évült el, hiszen az elévülést félbeszakító események történtek az ügyben. Az elévülés kezdő időpontja 2005 februárja, az ügyben 2007 decemberében nyomozást rendelt el az ügyészség és 2010 augusztusában a vádlottat gyanúsítottként hallgatták ki. Mindezek az események félbeszakították az elévülést, ilyen esetben ugyanis újra kezdődik annak időtartama. 

A határozat kihirdetése után Tóth József polgármester lapunknak azt mondta: örül a határozatnak, mert nem szerette volna, ha ügyét elévülés miatt szüntetik meg. Hozzátette: az új eljárásban szerinte lehetőség nyílik arra, hogy büntetőperében bűncselekmény hiányában mentsék föl, álláspontja szerint ugyanis nem követett el bűncselekményt ebben a 2005-ös ügyben.

Az immár 11 éves ügy elhúzódására utalva a polgármester hozzátette: most már csak azon izgul, hogy egészségben megérje az eljárás végét, s reménykedik benne, hogy ügye még ebben a ciklusban lezárulhat. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.