A bíróság osztotta ki az ügyészséget a DK-s perben

Az ügyészség Tóth József DK-s polgári polgármester ellen 2010-ben fél évvel azután emelt vádat, hogy a terhére rótt ügy elévült – ezt állapította meg a törvényszék, amely alaposan kiosztotta a vádhatóságot, s megszüntette a politikus ellen indított büntetőeljárást.

– A bíróság szerencsére még tartja magát, de amit az ügyészség politikai nyomásra művel, az szégyenteljes - így kommentálta Tóth József volt szocialista parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar megyei Polgár város polgármestere a Debreceni Törvényszék mai ítéletét, amely megszüntette az ellene indult büntetőeljárást, s hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság elmarasztaló ítéletét.

Mint beszámoltunk róla: a jelenleg a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló Tóth Józsefet 2010 szeptemberében, vagyis az önkormányzati választás előtt pár héttel azért vádolta meg a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie egy olyan visszaéléssel kapcsolatban, amely még 2005-ben történt. A politikus 2005-ben még a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés MSZP-s alelnöke volt, s ebbéli minőségében tudomására jutott, hogy a megyei önkormányzat által alapított M3 Kht.-nál gazdálkodási és pénzügyi szabálytalanságok történtek. A szabálytalanságokról Tóth feljegyzést készített, s írásban kérte a megyei közgyűlés vezetését a szükséges intézkedések megtételére.

A törvénytelenségek elkövetőit azóta pénzbüntetésre ítélték, több esetben már jogerős ítéletek is születtek sikkasztás, magánokirat-hamisítás és számviteli rend megsértése miatt, de Tóth Józsefet a hatóság csak tanúként hallgatta meg.

Ám 2010-ben, röviddel azután, hogy Tóth bejelentette: ismét indul a helyi polgármester-választáson, a vádhatóság azzal állt elő, hogy Tóth József bűnpártolást követett el, mert nem az önkormányzat vezetését kellett volna tájékoztatnia, hanem a rendőrséget. Emiatt vádat emeltek ellene, a Debreceni Járásbíróság pedig egy évvel ezelőtt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt nem jogerősen 540 ezer forint pénzbüntetésre  és 750 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére ítélte.

Az ügy fellebbezés után került a Debreceni Törvényszékre, ahol mai perbeszédében Helmeczy László ügyvéd, Tóth védője azt mondta: amit a Tóth-ügyben látunk, nem más, mint a „borzalmas magyar valóság”, hiszen az ügyészség a hatalom szolgálatába állt, s kiszolgálja a kormánypárt érdekeit. Mint mondta, az ügy fontosabb állomásait tekintve kiderül a politikai megrendelés szándéka, hiszen az ügyben 2007 végén röviddel azután indult nyomozás, hogy egy helyi fideszes politikust felfüggesztett börtönre ítéltek, Tóth ellen pedig akkor emeltek vádat, amikor a 2010-es kampány kezdődött. 

Az utolsó szó jogán Tóth József közölte: politikai revánsvágy áldozata lett, s az elmúlt évek meghurcoltatása nem következett volna be, ha nem baloldali politikus lenne. 

A Debreceni Törvényszék a mai, nem jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, megállapította, hogy Tóth Józsefet nem terheli büntetőjogi felelősség, s megszüntette ellene a büntetőeljárást. A bíró rámutatott: a Tóth terhére rótt cselekmény már 2010 elején elévült, s nem fogadható el a vádhatóság azon magyarázata, miszerint az elévülés nem érvényes a politikus akkor még fennálló mentelmi joga miatt. Az eljárás során ugyanis kiderült: az ügyészség nem is kérte Tóth mentelmi jogának felfüggesztését a 2006–2010-es ciklusban. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a cselekmény már 2010 elején elévült, azaz fél évvel korábban, mint hogy Tóthot egyáltalán meggyanúsították.

A törvényszék érdemben nem vizsgálta az ügyet az elévülés kérdésének eljárásjogi akadálya miatt, így a határozat nem jogerős. A vádhatóság képviselője három nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy fellebbez-e, míg Tóth és védője tudomásul vette az ítéletet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.