Töff és Dudu védi az alkotmányt

Virtuális tüntetést hirdetett az alkotmány védelmében az Eötvös Károly Intézet. Az 1989-es alapértékeket egy medve és egy nyúl is segíti. Az is kiderült, hogy Dudu virtuális tüntetés szervezésében érdekelt.

Töff, a medve és Dudu, a nyúl tanmeséjével kampányol az 1989-es alkotmány védelmében a Majtényi László-féle Eötvös Károly Intézet. A Facebookon alakult "Nem engedünk a 89-ből" oldalon is közzétett videón Dudu az alkotmány nyugdíjazásáról beszél, holott az alaptörvény "több, mint húsz éve szünet nélkül véd tízmillió embert". Megvédte például a családi pótlékot, megóv attól, hogy a főnököd kikérhesse az egészségügyi adataidat - magyarázza Dudu Töffnek. "Az elv a lényeg, ugye vágod? Nyilván neked sem mindegy, hogy sajtószabadság van-e, vagy hogy leültethetnek-e csak azért, mert nem tetszik a miniszterelnök." Amikor pedig Töff megkérdezi, hogy mégis mit tehetne egy medvebocs, Dudu egy virtuális tüntetést tanácsol a 89-es alkotmány védelmében.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A vírusmarketing akció lényege, hogy a Facebook felületén egy animált térképen demonstrálhatnak a résztvevők a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán. Kedd délután körülbelül kétszázan "tüntettek", a felhívás szerint azért, mert "az alkotmány túl fontos dolog ahhoz, hogy nyomós okok nélkül lecseréljük".

Az Eötvös Intézet sajtótájékoztatóján ismertettek egy másik - egyébként már futó - akciót is. "Írjuk át együtt a médiatörvényt" címmel. A szintén internetes felületen (a Wikipédia közösségi lexikonhoz hasonló elven működő oldalon) indított akcióval arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy "a nyilvánosságot a legnagyobb titokban szabályozták" a médiatörvénnyel.

A Facebookon közzétett felhívásuk szerint jó hír ugyan, hogy a kormány immár hajlik a módosításra, de az Eötvös Károly Intézet szerint a jogállamiság alapértékeit sértő szabályozást egészében hatályon kívül kellene helyezni, és helyette újat alkotni. Ezért az intézet közös jogszabályalkotásra hívja fel főként a szakmabeli jogászokat és újságírókat, hogy az Országgyűlés munkáját segítve próbálják helyrehozni a bajt. A honlapon - regisztráció után - a jogszabály egyes témáihoz lehet módosításokat javasolni, ezeket Majtényiék moderálják.

Majtényiék azt is bejelentették, hogy március 21-én Két alkotmány címmel konferenciát rendeznek az OSA Archívumban.

- Áprilisban új alkotmánya lesz az országnak, olyan körülmények között, hogy nem tudni, kik és milyen felhatalmazással írják, s hogy mit terveznek az alapvető intézményekkel, a sajtószabadsággal, az Alkotmánybírósággal, vagy magával a köztársasággal. Nem világos, hogy forradalmi, avagy konszolidációs jellegű alkotmányozás zajlik, így az sem, hogy az új alkotmánnyal negyedik köztársaságot hirdetnek-e - mondta a tájékoztatón Majtényi László. Az 1989-es alkotmány sem sziklára épült, "a kitalált fülkeforradalom alkotmánya viszont futóhomokra, és az első szél össze fog dönteni", tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.