Több száz visszafordított az ukrán-magyar határon

Eddig 245 ukrán állampolgárt irányítottak vissza a magyar-ukrán határállomásokon a fél éven belüli 90 napos tartózkodásról szóló szabály megsértése miatt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Fülöp Gergely százados közlése szerint a határregisztrációs rendszer január 31-ei fejlesztése óta február 3-án 15 óráig az öt magyar-ukrán határátkelőhelyen összesen 245 visszairányítás történt. A Záhony és Csap közötti átkelőn 90, a beregsurány-asztélyin 81, a barabás-mezőkaszonyin 32, a tiszabecs-tiszaújlakin 25, a lónya-haranglábin 17 ukrán állampolgárt nem léptettek be Magyarországra a határrendészek azért, mert ők korábban már kimerítették a fél évre szóló, 90 napos tartózkodási időt.

A szóvivő megjegyezte, 2009-ben a szabolcsi főkapitányság munkatársai 55 embert irányítottak vissza az átkelőhelyeken, mivel az Európai Unió területén 90 napot már tartózkodtak. Az érintettek valamennyien ukrán állampolgárok voltak. A hatályos nemzetközi szerződések szerinti 90 napos tartózkodási időt - egy technikai fejlesztés eredményeként - január 31-től informatikai rendszer tartja nyilván. A korábbi, a manuálisnál gyorsabb és biztosabb automatikus regisztrációs rendszer a rendőrség szerint hatékonyan működik, amit a nagyobb számú visszairányítás is bizonyít.

A 90 napos korlátozás érvényes a kishatárforgalomban utazókra és természetesen a külföldre utazó magyar állampolgárokra is. A munkavégzési, tanulmányi vagy más hivatalos célból hosszabb időt eltölteni szándékozóknak speciális vízumot kell igényelniük a tartózkodáshoz.

A szigorúbbá vált ellenőrzés miatt a tiszabecs-tiszaújlaki határállomás ukrán oldalán szerdán blokáddal tiltakoztak a szomszédos ország állampolgárai, akik csütörtökre virradó éjjel hagyták abba akciójukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.