Több ezres tömegre számítanak a tatárszentgyörgyi áldozatok temetésén

A kormányt a munkaügyi miniszter képviseli a keddi, tatárszentgyörgyi temetésen, amelyen minden parlamenti párt képviselője részt vesz. Az egy héttel ezelőtti tragédia áldozatainak végső búcsúztatására több tucat autóbusz indul az ország több pontjáról, a rendőrség több ezer emberre számít.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter képviseli a kormányt, és választmányi alelnökként a szocialista pártot is a tatárszentgyörgyi temetésen kedden - közölte a kormányszóvivő az MTI kérdésére. Daróczi Dávid elmondta: mivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Londonban lesz - ahol az EBRD gazdasági és pénzügyi vezetőivel, valamint vezető brit gazdasági és pénzügyi befektetőkkel tárgyal - személyesen kérte fel Szűcs Erikát, hogy vegyen részt a temetésen.

A tatárszentgyörgyi tragédiában egy héttel ezelőtt meggyilkolt ötéves kisfiú és 27 éves édesapja keddi temetésén minden parlamenti párt képviselteti magát.

Az MSZP-től Fogarasiné Deák Valéria, az emberi jogi bizottság szocialista alelnöke, valamint Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, MSZP-s képviselő lett ott a temetésen. A Fideszt Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke és Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges romaszervezet, a Lungo Drom elnöke képviseli - mondta el az MTI-nek Havasi Bertalan sajtófőnök. A KDNP-től Lukács Tamás vesz részt a temetésen - közölte Halász Zsusza, a párt szóvivője. Az MDF-től Herényi Károly frakcióvezető, elnök-helyettes, az SZDSZ-től pedig Fodor Gábor pártelnök, Gusztos Péter ügyvivő és Léderer András, az Új Generáció elnöke lesz ott a gyászszertartáson.

A rendőrség több ezer emberre számít a temetésen, a Pest megyei Tatárszentgyörgyön a szomszédos falvakban fokozott ellenőrzéseket tartanak.

Az ország különböző pontjairól és a fővárosból több tucatnyi autóbusz indul az egy héttel ezelőtti tragédiában életét vesztett kisfiú és édesapja végső búcsúztatására. Országgyűlési képviselők, roma és nem roma közéleti személyiségek, jogvédők a szertartáson való jelenlétükkel kívánnak tiltakozni a romákat ért atrocitások és az erőszak ellen. A két roma áldozatot a 100 Tagú Cigányzenekar kíséri utolsó útjára.

Múlt hétfőre virradóra eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki a tatárszentgyörgyi cigánytelep szélén az utca utolsó háza. A tűz elől menekülőkre rálőttek, aminek következtében egy ötéves kisfiú és édesapja vesztette életét, két másik gyerek pedig megsérült.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) saját halottjának tekinti az elhunytakat. Kolompár Orbán OCÖ-elnök arra kérte a politikai pártokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a roma és nem roma civil szervezeteket, hogy a temetés napján az együttérzés és a gyász jeleként fekete zászlót tűzzenek ki az épületükre.

Virrasztás Tatárszentgyörgyön
Virrasztás Tatárszentgyörgyön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.