TGM a Millának: A messiásjelölt fölkenéséből nem kérek!

Tamás Gáspár Miklós egy cikket kommentálva reagált arra a hírre, miszerint Bajnai Gordon is felszólal a Milla október 23-ai rendevényén, ahová ő is meghívást kapott. A filozófus leszögezi: rokonszenves embernek tartja az exkormányfőt, de egyáltalán nem támogatja a politikáját, és nem kíván asszisztálni Bajnai választási kampánynyitójához.

A Hvg.hu egyik cikkéhez hozzászólva kommentelőként fejtette ki véleményét Tamás Gáspár Miklós arról, hogy Bajnai Gordon is felszólal a Milla október 23-ai demonstrációján, amelyen TGM is beszédet fog mondani. A filozófus a következőket írta:

"A dolog egyre bizarrabbul hangzik. A Milla demonstrációján - úgy fest - én is beszélni fogok. De tudtommal ez 56-os megemlékezés, és mindenekelőtt TILTAKOZÓ NAGYGYŰLÉS, nem pedig Bajnai Gordon VÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁNAK nyitóeseménye. Gondolom, sokakat érdekel, mit mond a jelek szerint jelentős politikai szerepre készülő államférfi, de - ismétlem - ez nem pártgyűlés.

Én például szinte semmiben nem értek egyet Bajnai Gordonnal, EGYÁLTALÁN NEM támogatom a politikáját, amelyet a hvg.hu környékén sokan találnak rokonszenvesnek, de én nem tartozom közéjük. Az alkotmányosság, a szabadságjogok, a jogállam tekintetében nyilván vannak átfedések minden demokrata nézetei között - ezért is leszünk egy színpadon, ha igaz -, de vannak egyéb tartalmi kérdések (megszorítások, bankreform, álláspontunk az IMF/EKB/EB trojka ultimátumaival kapcsolatban stb.), amelyekben erről szó sincs.

Én - valószínűleg egyedül a fölszólalók közül - pl. ellenzem Magyarország NATO-tagságát (meg egyáltalán a militarizmust és a katonai demokráciaexportot), vagy az EU-ban a fiskális paktumot, a lisszaboni szerződést, a Frontex puszta létét, vagy korábban a Bolkenstein-direktívát. Bajnai nagyon simán, elegánsan és barátságosan igazgatta a neokonzervatív politikai offenzívát - én is rokonszenves embernek tartom -, de ez nem változtat a lényegen: politikai elvei számomra elfogadhatatlanok (s nyilván megfordítva is így van). Tehát kár itt a következő kormányról ábrándozni október 23-án, ez pluralista, demokratikus esemény lesz - ha nem tévedek -, nem a messiásjelölt fölkenése. Ebben ugyanis nem vennék részt" - zárja a hozzászólását Tamás Gáspár Miklós.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.